Dlaczego tak trudno o pracownika sezonowego?

Restauratorzy skarżą się, że brakuje osób chętnych do spędzenia okresu letniego w pracy gastronomii - w kuchni lub „na zmywaku”. Problem ten dotyka zarówno dużych restauracji hotelowych, jak i niewielkich barów, zlokalizowanych w małych miejscowościach oraz wielkich aglomeracjach.

Co jest tego przyczyną?

  1. Wysokość płac. Rynek gastronomiczny wciąż nie oferuje tak wysokich płac dla pracowników sezonowych, jakie niosą inne możliwości dorobienia w okresie letnim. Założenie, że niską płacę zrekompensują napiwki, często okazuje się błędne – są one zależne nie tylko od pracowitości obsługi, ale także popularności lokalu czy jego formatu.
  2. Forma zatrudnienia. Niestety, wciąż wielu restauratorów zatrudnia pracowników sezonowych bez umowy, co sprawia, że kandydaci rezygnują z oferty, gdyż nie są pewni zatrudnienia i jego warunków.
  3. Globalne możliwości. Bariery wyjechania do pracy w zagranicznych lokalach gastronomicznych w okresie letnim są coraz mniejsze. Ich oferty są najczęściej dużo bardziej atrakcyjne – dają szanse nie tylko na lepszy zarobek, ale również możliwość podszkolenia się z języka oraz spędzenia wakacji w ciekawym miejscu.

W efekcie na pracowników sezonowych zgłaszają się najczęściej uczniowie lub studenci bez doświadczenia, którzy wymagają skrupulatnego przeszkolenia i wsparcia przez pierwsze tygodnie pracy w gastronomii.

Co zaoferować?

Aby przyciągnąć dobrych kandydatów do pracy w gastronomii, należy przygotować odpowiednią ofertę – czyli taką, która będzie konkurencyjna względem ofert innych restauracji. Jakie korzyści możesz zaoferować pracownikowi sezonowemu?

Elastyczny lub stały grafik

Elastyczny lub stały grafik

Warto dopytać o oczekiwania kandydatów względem grafiku – niektórzy preferują określony grafik i stałe godziny pracy, inni możliwość ustawienia grafiku pod swoje potrzeby.

Wyżywienie

Wyżywienie

Praca w gastronomii z możliwością próbowania pyszności, które serwuje się gościom, daje dużo więcej satysfakcji! Przyszłego pracownika na pewno ucieszy taka opcja.

Zakwaterowanie

Zakwaterowanie

Jeśli zatrudniasz osobę spoza miejscowości, w której znajduje się lokal, rozważ możliwość zapewnienia zakwaterowania na okres letni. Ułatwi to decyzję o wyborze pracodawcy.

Zniżki dla znajomych

Zniżki dla znajomych

Każdy lubi pochwalić się swoją pracą. Zniżki dla pracownika i jego znajomych na dania z karty pozwolą mu cieszyć się obecnością bliskich w lokalu, a restauratorowi przyniosą korzyść w postaci większej liczby gości.

Benefity i premie

Benefity i premie

Ciekawe formy premiowania dobrze wykonanych zadań to jeden z kluczowych elementów oferty – wciąż często pomijany w gastronomicznych ogłoszeniach o pracę. A szkoda! Premie motywują do jak najlepszej obsługi, która jest niezbędna, by zadowolić gości i zachęcić ich do ponownego odwiedzenia naszego lokalu. Dobrze jest więc przemyśleć wprowadzenie systemu premiowego lub benefitów.

Gdzie szukać pracowników sezonowych?

Czasy, w których wystarczyło wywiesić kartkę na drzwiach restauracji informującą o poszukiwanym pracowniku, już dawno minęły. Dziś musimy być tam, gdzie nasi kandydaci – czyli przede wszystkim w sieci.

Na Facebooku

Facebook to najpopularniejsze narzędzie komunikacji w Internecie i powinniśmy z niego skorzystać szukając pracownika sezonowego do pracy w gastronomii. Wykorzystaj do tego dwa narzędzia: swój fanpage oraz lokalne grupy.

Na swojej stronie na Facebooku możesz zamieścić krótką ofertę o poszukiwanym pracowniku. Nie zapomnij wspomnieć o swoich oczekiwaniach i warunkach pracy oraz podaniu formy zgłoszenia kandydatury. Do postu dodaj zdjęcie lub film – ale postaw na kreatywność, aby wyróżnić się wśród innych ofert.

To samo ogłoszenie umieść na grupach na Facebooku. Warto dobrze przeszukać istniejące już grupy i dodać ogłoszenie na regionalnych grupach gastronomicznych lub tych zbierających sezonowe oferty pracy.

Na portalach ogłoszeniowych

Warto też dodać ogłoszenie na portalach, które umożliwiają publikację tego typu informacji. Mowa tu nie tylko o tych, które zajmują się wyłącznie ofertami pracy, ale również o ogólnych portalach ogłoszeniowych. Często posiadają one zakładkę „Praca”, do której chętnie zaglądają osoby szukające sezonowej możliwości dorobienia.

Zapoznaj się również z artykułem Jak znaleźć kucharza? Skuteczna rekrutacja.

Wróć do sekcji Zarządzanie restauracją i dowiedz się więcej.