Jak obniżyć koszty utrzymania lokalu gastronomicznego? | Unilever Food Solutions

Za rentowność restauracji odpowiada nie tylko dobry food cost, ale także nasze pomysły na oszczędności. Warto wdrożyć te, które nie zmienią jakości naszych usług oraz okażą się dobre zarówno dla naszego portfela, jak i planety.

Zużycie energii w lokalu gastronomicznym

Nie wyobrażamy sobie kuchni bez pełnego oświetlenia. A co z oświetleniem sali? Można przemyśleć jego redesign – tak, by zużywać mniej lamp oraz oszczędniejsze żarówki. Przyciemnione wnętrze tworzy intymny klimat, który można dodatkowo podkreślić świeczkami.

Warto też sprawdzić, jakie są koszty ogrzewania i klimatyzacji oraz porozmawiać z gośćmi, czy przypadkiem nie jest im u nas za ciepło lub za zimno. Może się okazać, że nasze odkręcone grzejniki lub mocny nawiew klimatyzacji przeszkadzają gościom, a nam przynoszą niepotrzebne koszty.

Wystrój sali i atmosfera

Wystrój sali ma ogromne znaczenie dla gości w wyborze restauracji, w której spędzą czas ze swoimi bliskimi. Co nie oznacza, że nie warto wprowadzać w nim oszczędności. Jak możemy obniżyć koszty utrzymania sali?

Kwiaty

Kwiaty

Postaw na kwiaty doniczkowe zamiast kwiatów ciętych.

Oświetlenie

Oświetlenie

W ogródku nie trzeba mocnego oświetlenia – czasem nawet świece wystarczą, by stworzyć odpowiedni klimat. 

Muzyka

Muzyka

Zamiast muzyki, która wymaga opłaty dla ZAiKS-u, wybierz tę dostępną legalnie za darmo.

Less waste w jedzeniu

Zapobieganie marnotrawstwu jedzenia to jedno z głównych zadań dla restauracji, które chcą ograniczyć koszty funkcjonowania. O tym, jak zrobić to z głową, pisaliśmy już w artykule najważniejsze zasady zarządzania odpadami.

Istnieje kilka trików, jak zmniejszyć wartość wyrzucanego jedzenia. Niezużyte warzywa i owoce możemy kisić lub przerabiać na octy, ich obierki możemy upiec i podać jako starter, a większość produktów możemy mrozić. Więcej pomysłów znajdziesz w artykule 10 sposobów na ograniczenie odpadów.

Na dowóz

Dostarczanie jedzenia na wynos to dochodowa część biznesu – warto jednak zadbać, by jej koszty nie były zbyt wysokie. Można więc sprawdzić, czy nie opłaca nam się bardziej wybór roweru zamiast samochodu jako środka transportu. Oznacza on nie tylko mniejsze koszty eksploatacji, ale też zmniejszenie negatywnego wpływu na środowisko.

Należy też przemyśleć rodzaj opakowań, w których podajemy dania. W modzie są opakowania papierowe, które mogą okazać się tańsze od aktualnie przez nas używanych i z pewnością są bardziej ekologiczne.

Przy zamówieniu zawsze warto pytać klienta o to, czy dołączyć do niego sztućce i serwetki. Ponieważ większość z nas zamawia jedzenie do domu lub biura, nie są one konieczne. Dołączanie ich tylko do wybranych zamówień to kolejne oszczędności.

Wróć do sekcji Zarządzanie restauracją i dowiedz się więcej.