Oto przybory i narzędzia do garnirowania i dekoracji potraw, dzięki którym będziemy mogli stworzyć niezapomniane kompozycje na naszych talerzach.

Sitko do przecierania

Sitko do przecierania z gęstą siatką to niezbędne narzędzie, dzięki któremu uzyskamy idealnie gładkie purée, przecier z warzyw i owoców oraz sos. Występuje w formie stożka (to nazywane jest czasem chińskim) lub z płaskim dnem, z przecierakiem lub bez niego.

W niektórych przypadkach możemy poradzić sobie bez sita, m.in. korzystając z produktów o odpowiednio gładkiej konsystencji. Np. zamiast tworzyć purée od podstaw, wystarczy przygotować Purée ziemniaczane Knorr, które po dodaniu mleka osiąga jedwabistą konsystencję i pięknie prezentuje się na talerzu.

Dozowniki i dyspensery do sosów

Plastikowe buteleczki różnych rozmiarów to kolejne przydatne, bazowe akcesoria. Pozwalają na idealną aplikację sosów i smakowej oliwy na talerz – w formie kropek, linii czy nieregularnych kształtów – oraz bezpośrednio na potrawę. Są niezbędne zarówno w kuchni tradycyjnej, jak i w burgerowniach, pizzeriach oraz barach z sushi.

Dzięki dozownikom możemy precyzyjnie serwować sosy ciepłe, jak velouté czy béarnaise. Pomagają też w aplikacji oliw smakowych, zimnych sosów na bazie majonezów Hellmann’s czy sosów azjatyckich, jak gęsty Sos sojowy Ketjap Manis Knorr[, sos hoisin czy teriyaki.

Zestaw noży do carvingu

Noże do carvingu pozwalają na tworzenie dowolnych wzorów na warzywach i owocach oraz wycinanie precyzyjnych kształtów z warzyw, cytrusów, masła i innych składników dania. Zestawy mogą posiadać od kilku do nawet kilkudziesięciu elementów, wśród których możemy znaleźć:

  • dekoracyjny obierak do warzyw,
  • obierak do warzyw julienne,
  • nóż dekoracyjny do masła,
  • nóż dekoracyjny ząbkowany (np. do cukinii, marchwi),
  • wydrążacz do kulek (np. z melona, arbuza)
  • nóż dekoracyjny do cytrusów,
  • nóż dekoracyjny kanałowy pionowy (np. do marchwi, cukinii) i poziomy (np. do cytrusów),
  • wydrążacz do jabłek,
  • wydrążacz do pomidorów,
  • nóż w kształcie litery V,
  • nóż do wycinania spirali.

Pierścienie do formowania potraw

Jeśli nie lubimy bałaganu na talerzu, z pomocą przychodzą formy i pierścienie do układania składników dania. Warto posiadać kilka rodzajów różniących się średnicą, wysokością i kształtem – znajdziemy formy okrągłe, kwadratowe czy trójkątne.

Ważnym narzędziem, często sprzedawanym w zestawie z pierścieniami i formami, jest popychacz, który pozwala nam docisnąć składniki w formie. Dzięki temu, po zdjęciu formy, pozostają one na swoim miejscu.

Formy w kształcie pierścieni pozwalają na ułożenie w preferowany kształt tatara, posiekanych warzyw i owoców oraz gęstego, zachowującego kształt purée.

Narzędzia cukiernicze i akcesoria do dekoracji ciast i ozdabiania tortów

Narzędzia cukiernicze mogą okazać się bardzo wygodne w dekoracji potraw restauracyjnych. Co może nam pomóc?

Zestaw tylek cukierniczych

  • pomocnych w pięknym podaniu masła czy gęstego purée.

Szpatułki cukiernicze

  • proste lub wygięte, dzięki nim możemy delikatnie rozsmarować purée i gęste sosy na talerzu.

Narzędzia do dekorowania

  • takie jak radełka, skalpele, wałki dekoracyjne czy pędzle.

Przykładem dania, w którym można użyć szpatułek cukierniczych do wyrównania powierzchni sosu i rozprowadzenia go na talerzu, jest wolno pieczona wieprzowina w stylu koreańskim. Swój bogaty smak i rumianą skórkę zawdzięcza marynowaniu w brązowym cukrze i Delikacie do mięs Knorr. Elegancko udekorowana przy użyciu narzędzi cukierniczych i podana na talerzu, wolno pieczona wieprzowina w stylu koreańskim.

Pęseta gastronomiczna

Niby drobiazg, ale bez niej nie wyobrażamy sobie życia w kuchni. To pęseta gastronomiczna pozwala na precyzyjne ułożenie drobnych składników na talerzu. Przydaje się do dekorowania potraw kiełkami, mikro ziołami i mikro liśćmi, chipsami, sprężynkami z cytrusów czy jadalnymi kwiatami.

Bez niej niemożliwe byłoby dokładne ułożenie dodatków, na przykład w poniższym daniu składającym się z solonego dorsza, kremu ze smażonych krewetek i pianki z natką pietruszki. Propozycja dekoracji przy użyciu pęsety gastronomicznej i podania kremu ze smażonych krewetek z solonym dorszem i pianką.

Jeśli chcesz poznać techniki dekoracji potraw, poznaj darmowy kurs Akademii UFS „Sztuka nakładania na talerz”. Dzięki kilku krótkim filmom dowiesz się, jak sprawić, aby Twój plating był wyjątkowy. Sprawdź teraz!

Produkty
Przepisy
Wiedza
Menu