Oto przybory i narzędzia do garnirowania i dekoracji potraw, dzięki którym będziemy mogli stworzyć niezapomniane kompozycje na naszych talerzach.

Sitko do przecierania

Sitko do przecierania z gęstą siatką to niezbędne narzędzie, dzięki któremu uzyskamy idealnie gładkie purée, przecier z warzyw i owoców oraz sos. Występuje w formie stożka (to nazywane jest czasem chińskim) lub z płaskim dnem, z przecierakiem lub bez niego.

W niektórych przypadkach możemy poradzić sobie bez sita, m.in. korzystając z produktów o odpowiednio gładkiej konsystencji. Np. zamiast tworzyć purée od podstaw, wystarczy przygotować Purée ziemniaczane Knorr, które po dodaniu mleka osiąga jedwabistą konsystencję i pięknie prezentuje się na talerzu.

Dozowniki i dyspensery do sosów

Plastikowe buteleczki różnych rozmiarów to kolejne przydatne, bazowe akcesoria. Pozwalają na idealną aplikację sosów i smakowej oliwy na talerz – w formie kropek, linii czy nieregularnych kształtów – oraz bezpośrednio na potrawę. Są niezbędne zarówno w kuchni tradycyjnej, jak i w burgerowniach, pizzeriach oraz barach z sushi.

Dzięki dozownikom możemy precyzyjnie serwować sosy ciepłe, jak velouté czy béarnaise. Pomagają też w aplikacji oliw smakowych, zimnych sosów na bazie majonezów Hellmann’s czy sosów azjatyckich, jak gęsty Sos sojowy Ketjap Manis Knorr[, sos hoisin czy teriyaki.

Zestaw noży do carvingu

Noże do carvingu pozwalają na tworzenie dowolnych wzorów na warzywach i owocach oraz wycinanie precyzyjnych kształtów z warzyw, cytrusów, masła i innych składników dania. Zestawy mogą posiadać od kilku do nawet kilkudziesięciu elementów, wśród których możemy znaleźć:

  • dekoracyjny obierak do warzyw,
  • obierak do warzyw julienne,
  • nóż dekoracyjny do masła,
  • nóż dekoracyjny ząbkowany (np. do cukinii, marchwi),
  • wydrążacz do kulek (np. z melona, arbuza)
  • nóż dekoracyjny do cytrusów,
  • nóż dekoracyjny kanałowy pionowy (np. do marchwi, cukinii) i poziomy (np. do cytrusów),
  • wydrążacz do jabłek,
  • wydrążacz do pomidorów,
  • nóż w kształcie litery V,
  • nóż do wycinania spirali.

Pierścienie do formowania potraw

Jeśli nie lubimy bałaganu na talerzu, z pomocą przychodzą formy i pierścienie do układania składników dania. Warto posiadać kilka rodzajów różniących się średnicą, wysokością i kształtem – znajdziemy formy okrągłe, kwadratowe czy trójkątne.

Ważnym narzędziem, często sprzedawanym w zestawie z pierścieniami i formami, jest popychacz, który pozwala nam docisnąć składniki w formie. Dzięki temu, po zdjęciu formy, pozostają one na swoim miejscu.

Formy w kształcie pierścieni pozwalają na ułożenie w preferowany kształt tatara, posiekanych warzyw i owoców oraz gęstego, zachowującego kształt purée.

Narzędzia cukiernicze i akcesoria do dekoracji ciast i ozdabiania tortów

Narzędzia cukiernicze mogą okazać się bardzo wygodne w dekoracji potraw restauracyjnych. Co może nam pomóc?

Zestaw tylek cukierniczych

  • pomocnych w pięknym podaniu masła czy gęstego purée.

Szpatułki cukiernicze

  • proste lub wygięte, dzięki nim możemy delikatnie rozsmarować purée i gęste sosy na talerzu.

Narzędzia do dekorowania

  • takie jak radełka, skalpele, wałki dekoracyjne czy pędzle.

Przykładem dania, w którym można użyć szpatułek cukierniczych do wyrównania powierzchni sosu i rozprowadzenia go na talerzu, jest wolno pieczona wieprzowina w stylu koreańskim. Swój bogaty smak i rumianą skórkę zawdzięcza marynowaniu w brązowym cukrze i Delikacie do mięs Knorr. Elegancko udekorowana przy użyciu narzędzi cukierniczych i podana na talerzu, wolno pieczona wieprzowina w stylu koreańskim.

Pęseta gastronomiczna

Niby drobiazg, ale bez niej nie wyobrażamy sobie życia w kuchni. To pęseta gastronomiczna pozwala na precyzyjne ułożenie drobnych składników na talerzu. Przydaje się do dekorowania potraw kiełkami, mikro ziołami i mikro liśćmi, chipsami, sprężynkami z cytrusów czy jadalnymi kwiatami.

Bez niej niemożliwe byłoby dokładne ułożenie dodatków, na przykład w poniższym daniu składającym się z solonego dorsza, kremu ze smażonych krewetek i pianki z natką pietruszki. Propozycja dekoracji przy użyciu pęsety gastronomicznej i podania kremu ze smażonych krewetek z solonym dorszem i pianką.

Jeśli chcesz poznać techniki dekoracji potraw, poznaj darmowy kurs Akademii UFS „Sztuka nakładania na talerz”. Dzięki kilku krótkim filmom dowiesz się, jak sprawić, aby Twój plating był wyjątkowy. Sprawdź teraz!