Nasi Szefowie Kuchni | Unilever Food Solutions
Tomasz Grabski

Tomasz Grabski

Główny Szef Kuchni

tel. 695 188 091
tomasz.grabski@unilever.com

Polub na Facebooku!

Absolwent Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Kucharz z pasją i zamiłowaniem twierdzi, że „przez gotowanie może sprawiać ludziom przyjemność”. Bardzo szanuje swoich pierwszych nauczycieli zawodu i ciągle odwołuje się do wiedzy zdobytej w szkołach.

Swoja wielka życiową podróż kulinarną rozpoczął mając niespełna 21 lata wyjeżdżając do Francji gdzie poznawał tajniki rustykalnej kuchni francuskiej w miejscowości Chapelle D'abondance.  Tam pracował dla słynnej w całej Francji rodziny Trincaz w jednym  z najstarszych Hoteli i Restauracji we Francji „Les Cornettes”. Następne lata doświadczenia zdobywał w wielu restauracjach i regionach Francji. Przez dwa lata pracował jako Instruktor Gastronomii i Szef Kuchni w Poznańskiej Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii gdzie przez ten okres prowadził zawodowe grupy kulinarne oraz zajęcia praktyczne dla studentów. Brał udział w konkursach kulinarnych w Polsce i za granicami między innymi na Kubie czy w Brazylijskim San Paulo. 

Najbliższe są mu: kuchnia francuska, staropolska oraz kuchnia nowoczesna.

Często proszony jest o pomoc w organizacje wielkich wydarzeń kulinarnych lub ekskluzywnych imprez. Z szacunkiem traktuje tradycje i z pokorą zdobywa nową wiedzę. Chętnie dzieli się doświadczeniem. W odziedziczonej po pradziadku wędzarni przyrządza pyszne szynki i kiełbasy. Odwołuje się do najstarszych polskich przepisów i kuchni przedwojennej. Wolne chwile spędza z ukochaną żoną i synkiem, jeździ na motorze uprawia windsurfing, a jesienią łowi ryby jak tylko ma czas :) !!!

Mirosław Szajkowski

Mirosław Szajkowski

Szef Kuchni

tel. 607 688 495
miroslaw.szajkowski@unilever.com

Polub na Faceboooku!

 

Szef kuchni w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions w Poznaniu. Szlify Mistrza Kucharskiego zdobył w 1985 roku mając zaledwie 23 lata, a rok później otrzymał dyplom Instruktora Praktycznej Nauki Zawodu, osiągnął to w hotelu Orbis w latach jego świetności.

Doświadczenie kulinarne zdobywał również poza granicami naszego kraju między innymi na dalekiej Ukrainie pod Charkowem gdzie gotował dla dwóch tysięcy osób przez półtora roku. 

Doskonalł swoje umiejętności poprzez uczestnictwo w stażach w prestiżowych szkołach we Francji. Między innymi w instytucie  Paula Bocuse’a w Lyonie i Ecole Nationale Superieure de la Patisserie w Yssingeaux. 

Od początku ich istnienia jest „ojcem” ogólnopolskich konkursów kulinarnych Primerba Cup dla profesjonalistów oraz Młody Kreator Sztuki Kulinarnej w Polsce.

Juror w konkursach kulinarnych:

 

  • Mistrzostwa Europy w potrawach z karpia,
  • Polish Prestige Hotels,
  • Wielkopolskie Igraszki Kulinarne.

 

 

Lubi pracować z młodzieżą i przekazywać im cenną wiedzę kulinarną, sumienność i zaangażowanie (jak coś robić to robić to na 100 procent). Lubi podróżować i dotykać smaków różnych kuchni. Jest zapalonym wędkarzem i narciarzem.

 

Mirek to nie tylko kucharz, „romansuje” również z cukiernictwem – jego specjalność to rogale świętomarcińskie. 

 

Przemysław Kaczmarek

Przemysław Kaczmarek

Szef Kuchni

tel. 601 298 209
przemyslaw.kaczmarek@unilever.com

Polub na Facebooku!

 

Inspiracje czerpie w dużym stopniu z podróży. Śledzę trendy w gastronomii, łącząc nowinki i nowoczesność z tradycyjną kuchnią. Moje motto w kuchni i w życiu prywatnym, to: „Szanuj innych, ucz się pokory, wspinaj się wciąż na kulinarne Kilimandżaro – szczyt, którego nigdy nie można zdobyć i to jest najpiękniejsze w tym zawodzie.”

Ulubiona kuchnia, którą najbardziej cenię to klasyczna kuchnia francuska.

Sukcesy zawodowe:

Począwszy od 1991 roku, przeszedłem wszystkie szczeble kuchennej hierarchii, a także zdobywałem laury w licznych konkursach:

 

  • Polish Prestige Hotels
  • Wielkopolski Kucharz Roku
  • Złota Patelnia
  • Kulinarny Puchar Polski
  • Brązowy medal w Kulinarnym Pucharze Świata w Luxemburgu. 

 

"Jedzenie jest tak samo ważne jak oddychanie, ale daje więcej przyjemności. Gotowanie jest źródłem radości lecz czasami potrafi rozczarować. Potrawa równie dobrze może doprowadzić do choroby jak i uzdrowienia. Wszystko zależy od tego co się je, gdzie, z kim i w jaki sposób zostanie podane."  

Emil Dziubak

Emil Dziubak

Regionalny Szef Kuchni
Region Zachodni 

tel. 663 630 209
emil.dziubak@unilever.com

Polub na Facebooku!

Przygodę z gastronomią rozpocząłem z szkole Średniej w Dęblinie, to właśnie tam zaraziłem się pasją do gotowania.

Uwielbiam zarówno uczyć się od innych jak i przekazywać dalej swoją wiedzę. Przez ostatnie osiem lat pracowałem dla sieci, w której odpowiadałem za organizację pokazów i warsztatów kulinarnych dla klientów.

Prowadziłem także prezentacje polskiej kuchni w wielu krajach, m.in.:

 

  • w Luxemburgu (Parlament Europejski, dni kuchni polskiej z okazji roku Szopenowskiego)
  • w Rumunii (wspólny projekt z kucharzami pod nazwą „Do dokoła świata”)
  • w Czechach (praca w restauracjach sieci)

 

Całe moje doświadczenie zawodowe, choć jeszcze skromne i krótkie, skupione jest na gastronomii.

Prywatnie interesuję się historią kulinariów, a szczególnie „utraconej kuchni polskiej”, poszukuję starych przepisów, szczególnie tych pisanych przez gospodynie ze starych dworów. Uwielbiam przygotowywać, a raczej delektować się wykonaniem tradycyjnych nalewek.

Uważam, że tradycja kulinarna określa nas, jako naród w takim samym stopniu jak literatura czy sztuka. Czasem warto wiedzieć, że „nasz” schabowy nie pochodzi z polski. Ale o tym opowiem wszystkim chętnym przy najbliższej okazji.

 

Tomasz Rusik

Tomasz Rusik

Regionalny Szef Kuchni
Region Północno-Wschodni

tel. 607 688 591
tomasz.rusik@unilever.com

Polub na Facebooku!

Doświadczenie zdobywał m.in. we włoskiej restauracji w Niemczech, na prywatnym jachcie greckiego armatora, a także prowadząc przez dwanaście lat własny biznes gastronomiczny. Kuchnia włoska nadal pozostała jego ulubioną, natomiast nowa „miłość” (oprócz ukochanej żony i dwóch synków) to tzw. kuchnia nowoczesna i kuchnia zimna. Tomek ceni sobie profesjonalizm i czystość w kuchni, aż do granic sterylności. A perfekcyjność stała się jego znakiem firmowym. Lubi dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Juror w konkursie Kujawsko-Pomorskie Potyczki Kulinarne. Swoją pasję i wiedzę umiejętnie przekazuje uczniom szkół gastronomicznych, niejeden jego uczeń wygrywał ogólnopolskie konkursy kulinarne. Jego praca i zaangażowanie w nowe projekty w Unilever Food Solutions, zaowocowały stworzeniem grupy Regionalnych Szefów Kuchni.

 

Prywatnie, w najbliższym czasie, chce zdobyć licencję pilota turystycznego, a jego pasją „naziemną” są sportowe samochody. Gdyby wygrał w lotto powiększyłby swoją kolekcję o samolot i katamaran.

Marcin Szachowicz

Marcin Szachowicz

Regionalny Szef Kuchni
Region Centralny

tel. 601 264 004 
marcin.szachowicz@unilever.com

Polub na Facebooku!

Z wykształcenia technik technologii żywienia. Ukończył Technikum Gastronomiczne w Warszawie na ul. Poznańskiej. Swoją wiedzę i umiejętności kulinarne zdobywał w warszawskich hotelach Marriott czy Bristol, a także w renomowanych restauracjach. Brał udział w wielu szkoleniach organizowanych w kraju i zagranicą.

Jego droga zawodowa objęła wszystkie szczeble kariery, czego efektem jest wszechstronna spojrzenie na kuchnie i nowoczesne  zarządzanie. Kilka lat prowadził własne lokale gastronomiczne. Uczestniczył w wielu akcjach kulinarnych i pokazach.  W swojej karierze wielokrotnie zaspakajał gusta kulinarne wielu osobistości świata polityki i estrady. Sprawdzał się jako trener kursów kulinarnych.

 

Jest osoba ambitną, stawiającą przed sobą nowe wyzwania i całym sercem pasjonuje się sztuką kulinarną. Wolne chwile spędza w gronie rodzinnym. 

Paweł Kaczmarek

Paweł Kaczmarek

Regionalny Szef Kuchni
Region Południowy

tel. 607575516 
pawel.kaczmarek@unilever.com

Polub na Facebooku!

Pochodzę ze śląska, gdzie uzyskałem tytuł mistrza w zawodzie kucharz. Swoje doświadczenie zdobywałem prowadząc kuchnie hotelowe na terenie śląska i małopolski oraz pracując jako szef gastronomii w parkach rozrywki i dużych obiektach sportowych. 

Miałem okazję pracować w restauracjach, które zdobyły wyróżnienia w przewodniku Michelin w Polsce i Norwegii. Byłem również finalistą ogólnopolskich konkursów kulinarnych.

Uprawiam gastro turystykę w kraju i za granicą. Staram się odwiedzać różne koncepty gatronomiczne od restauracji fine diningowych po street food.

W przygotowaniu swoich dań staram się kierować ideą zero waste. Uwielbiam grillować na świeżym  powietrzu - głównie dobrze wysezonowaną wołowinę.

W kuchni nie wyobrażam sobie pracy bez produktów 3xM – Masło, Mąka, Mięso. Menu we własnej restauracji oparłbym o kuchnie polską, azjatycką oraz tex -mex 

Prywatnie w kółko mogę oglądać filmy Tarantino oraz spędzać czas z dwójką moich dzieci.