Menu
Marcin Szachowicz

Marcin Szachowicz

Główny Szef Kuchni

tel. 601 264 004

marcin.szachowicz@unilever.com

Odwiedź mnie na Facebooku, sporo się tam dzieje 😊

A poniżej… 

 

Poznajmy się bliżej!

Poznajmy się bliżej!

Mówią do mnie… Szachu

O sobie powiem… dosłownie „wielki facet” ;)

Moja największa kulinarna pasja to… gotowanie dla innych

Moja ulubiona kuchnia to… tradycyjna kuchnia polska, kuchnia tajska i włoska

Najlepiej znam się na… technikach tradycyjnych

Moje ulubione produkty to… mięso (wołowina, kurczak, kaczka), warzywa (pomidor, ogórek)

Moje hobby, oprócz kulinariów ;) to… sport – siatkówka, piłka nożna, dobry film i kabarety

Jestem… zabawny, bezpośredni, towarzyski, empatyczny, motywujący, sumienny i edukujący

Z wykształcenia technik technologii żywienia. Ukończył Technikum Gastronomiczne w Warszawie na ul. Poznańskiej. Swoją wiedzę i umiejętności kulinarne zdobywał w warszawskich hotelach Marriott czy Bristol, a także w renomowanych restauracjach. Brał udział w wielu szkoleniach organizowanych w kraju i zagranicą.

Jego droga zawodowa objęła wszystkie szczeble kariery, czego efektem jest wszechstronna spojrzenie na kuchnie i nowoczesne  zarządzanie. Kilka lat prowadził własne lokale gastronomiczne. Uczestniczył w wielu akcjach kulinarnych i pokazach.  W swojej karierze wielokrotnie zaspakajał gusta kulinarne wielu osobistości świata polityki i estrady. Sprawdzał się jako trener kursów kulinarnych.

 

Jest osoba ambitną, stawiającą przed sobą nowe wyzwania i całym sercem pasjonuje się sztuką kulinarną. Wolne chwile spędza w gronie rodzinnym. 

Mirosław Szajkowski

Mirosław Szajkowski

Szef Kuchni

Centrum Kulinarne Poznań

tel. 607 688 495

miroslaw.szajkowski@unilever.com

Odwiedź mnie na Facebooku, sporo się tam dzieje 😊

A poniżej… 

Poznajmy się bliżej!

Poznajmy się bliżej!

Mówią do mnie… Mirek

O sobie powiem… że lubię ludzi

Moja największa kulinarna pasja to… rogale świętomarcińskie

Moja ulubiona kuchnia to… kuchnia staropolska, azjatycka i meksykańska

Najlepiej znam się na… gotowaniu, pieczeniu, konfitowaniu, parowaniu i sous vide

Moje ulubione produkty to… grzyby i polędwica wieprzowa

Moje hobby, oprócz kulinariów ;) to… sport – rolki i narty, film i spotkania z przyjaciółmi

Jestem… zabawny, bezpośredni, towarzyski, empatyczny, edukujący, szczery, towarzyski i zawsze chętny pomóc innym

 

Szef kuchni w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions w Poznaniu. Szlify Mistrza Kucharskiego zdobył w 1985 roku mając zaledwie 23 lata, a rok później otrzymał dyplom Instruktora Praktycznej Nauki Zawodu, osiągnął to w hotelu Orbis w latach jego świetności.

Doświadczenie kulinarne zdobywał również poza granicami naszego kraju między innymi na dalekiej Ukrainie pod Charkowem gdzie gotował dla dwóch tysięcy osób przez półtora roku. 

Doskonalł swoje umiejętności poprzez uczestnictwo w stażach w prestiżowych szkołach we Francji. Między innymi w instytucie  Paula Bocuse’a w Lyonie i Ecole Nationale Superieure de la Patisserie w Yssingeaux. 

Od początku ich istnienia jest „ojcem” ogólnopolskich konkursów kulinarnych Primerba Cup dla profesjonalistów oraz Młody Kreator Sztuki Kulinarnej w Polsce.

Juror w konkursach kulinarnych:

 

  • Mistrzostwa Europy w potrawach z karpia,
  • Polish Prestige Hotels,
  • Wielkopolskie Igraszki Kulinarne.

 

 

Lubi pracować z młodzieżą i przekazywać im cenną wiedzę kulinarną, sumienność i zaangażowanie (jak coś robić to robić to na 100 procent). Lubi podróżować i dotykać smaków różnych kuchni. Jest zapalonym wędkarzem i narciarzem.

 

Mirek to nie tylko kucharz, „romansuje” również z cukiernictwem – jego specjalność to rogale świętomarcińskie. 

 

Paweł Kaczmarek

Paweł Kaczmarek

Regionalny Szef Kuchni

Region Południowy

tel. 607 575 516

pawel.kaczmarek@unilever.com

Odwiedź mnie na Facebooku, sporo się tam dzieje 😊

A poniżej… 

Poznajmy się bliżej!

Poznajmy się bliżej!

Mówią do mnie… po prostu Paweł

O sobie powiem… ciekawy świata

Moja największa kulinarna pasja to… mięso, dania mięsne, steki, struktura

Moja ulubiona kuchnia to… kuchnia śląska, polska, tex-mex, street food

Najlepiej znam się na… grillowaniu i innych technikach dotyczących obróbki mięsa (do mięsa dobieram technikę, nie odwrotnie)

Moje ulubione produkty to… masło, mąka i zioła

Moje hobby, oprócz kulinariów ;) to… podróże i spędzanie czasu z rodziną

Jestem… zabawny, bezpośredni i formalny (w zależności od sytuacji), towarzyski, empatyczny, motywujący, rzetelny i z poczuciem humoru

Pochodzę ze śląska, gdzie uzyskałem tytuł mistrza w zawodzie kucharz. Swoje doświadczenie zdobywałem prowadząc kuchnie hotelowe na terenie śląska i małopolski oraz pracując jako szef gastronomii w parkach rozrywki i dużych obiektach sportowych. 

Miałem okazję pracować w restauracjach, które zdobyły wyróżnienia w przewodniku Michelin w Polsce i Norwegii. Byłem również finalistą ogólnopolskich konkursów kulinarnych.

Uprawiam gastro turystykę w kraju i za granicą. Staram się odwiedzać różne koncepty gatronomiczne od restauracji fine diningowych po street food.

W przygotowaniu swoich dań staram się kierować ideą zero waste. Uwielbiam grillować na świeżym  powietrzu - głównie dobrze wysezonowaną wołowinę.

W kuchni nie wyobrażam sobie pracy bez produktów 3xM – Masło, Mąka, Mięso. Menu we własnej restauracji oparłbym o kuchnie polską, azjatycką oraz tex -mex 

Prywatnie w kółko mogę oglądać filmy Tarantino oraz spędzać czas z dwójką moich dzieci.

Przemysław Kaczmarek

Przemysław Kaczmarek

Regionalny Szef Kuchni

Region Zachodni

tel. 601 298 209

przemyslaw.kaczmarek@unilever.com

Odwiedź mnie na Facebooku, sporo się tam dzieje 😊

A poniżej… 

Poznajmy się bliżej!

Poznajmy się bliżej!

Mówią do mnie… Przemek

O sobie powiem… jestem domatorem

Moja największa kulinarna pasja to… poznawanie nowych smaków i łączenie ich z innymi

Moja ulubiona kuchnia to… kuchnia francuska i azjatycka

Najlepiej znam się na… zimnym bufecie i platingu

Moje ulubione produkty to… masło i majonez

Moje hobby, oprócz kulinariów ;) to… ogród

Jestem… zabawny, poważny, bezpośredni, towarzyski, empatyczny, terminowy i skrupulatny 

 

Inspiracje czerpie w dużym stopniu z podróży. Śledzę trendy w gastronomii, łącząc nowinki i nowoczesność z tradycyjną kuchnią. Moje motto w kuchni i w życiu prywatnym, to: „Szanuj innych, ucz się pokory, wspinaj się wciąż na kulinarne Kilimandżaro – szczyt, którego nigdy nie można zdobyć i to jest najpiękniejsze w tym zawodzie.”

Ulubiona kuchnia, którą najbardziej cenię to klasyczna kuchnia francuska.

Sukcesy zawodowe:

Począwszy od 1991 roku, przeszedłem wszystkie szczeble kuchennej hierarchii, a także zdobywałem laury w licznych konkursach:

 

  • Polish Prestige Hotels
  • Wielkopolski Kucharz Roku
  • Złota Patelnia
  • Kulinarny Puchar Polski
  • Brązowy medal w Kulinarnym Pucharze Świata w Luxemburgu. 

 

"Jedzenie jest tak samo ważne jak oddychanie, ale daje więcej przyjemności. Gotowanie jest źródłem radości lecz czasami potrafi rozczarować. Potrawa równie dobrze może doprowadzić do choroby jak i uzdrowienia. Wszystko zależy od tego co się je, gdzie, z kim i w jaki sposób zostanie podane."  

Emil Dziubak

Emil Dziubak

Regionalny Szef Kuchni

Region Wschodni

tel. 663 630 209

emil.dziubak@unilever.com

Odwiedź mnie na Facebooku, sporo się tam dzieje 😊

A poniżej… 

Poznajmy się bliżej!

Poznajmy się bliżej!

Mówią do mnie… po prostu Emil

O sobie powiem… gawędziarz

Moja największa kulinarna pasja to… kuchnia historyczna i gotowanie dla publiczności

Moja ulubiona kuchnia to… kuchnia włoska i japońska

Najlepiej znam się na… wyrobie nalewek i wędzeniu

Moje ulubione produkty to… awokado, bekon, grzyby, sery, dobre pieczywo

Moje hobby, oprócz kulinariów ;) to… off road, outdoor i grupa rekonstrukcji

Jestem… bezpośredni, towarzyski, niepokorny, edukujący, otwarty i dzielący się wiedzą

Przygodę z gastronomią rozpocząłem z szkole Średniej w Dęblinie, to właśnie tam zaraziłem się pasją do gotowania.

Uwielbiam zarówno uczyć się od innych jak i przekazywać dalej swoją wiedzę. Przez ostatnie osiem lat pracowałem dla sieci, w której odpowiadałem za organizację pokazów i warsztatów kulinarnych dla klientów.

Prowadziłem także prezentacje polskiej kuchni w wielu krajach, m.in.:

 

  • w Luxemburgu (Parlament Europejski, dni kuchni polskiej z okazji roku Szopenowskiego)
  • w Rumunii (wspólny projekt z kucharzami pod nazwą „Do dokoła świata”)
  • w Czechach (praca w restauracjach sieci)

 

Całe moje doświadczenie zawodowe, choć jeszcze skromne i krótkie, skupione jest na gastronomii.

Prywatnie interesuję się historią kulinariów, a szczególnie „utraconej kuchni polskiej”, poszukuję starych przepisów, szczególnie tych pisanych przez gospodynie ze starych dworów. Uwielbiam przygotowywać, a raczej delektować się wykonaniem tradycyjnych nalewek.

Uważam, że tradycja kulinarna określa nas, jako naród w takim samym stopniu jak literatura czy sztuka. Czasem warto wiedzieć, że „nasz” schabowy nie pochodzi z polski. Ale o tym opowiem wszystkim chętnym przy najbliższej okazji.

 

Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza