Istnieje szeroki wybór noży do wielu wyspecjalizowanych zadań. Każdy szanujący się szef kuchni powinien posiadać swój własny zestaw i starannie o niego dbać. Jednakże, pośród noży, znajduje się jeden, szczególny typ - tak zwany nóż szefa kuchni. Jest to nóż o szerokim zastosowaniu, intensywnie wykorzystywany na co dzień, zatem  wybór powinien być mocno przemyślany.

Porada nr 1: Spersonalizuj. Nie istnieje „nóż uniwersalny”. Warto poświęcić czas na znalezienie noża, który idealnie spełnia Twoje potrzeby. Mówimy tu o poważnej „relacji” - nóż powinien do Ciebie pasować i zapewniać Ci poczucie pewności siebie. Powinien być wygodny, odpowiednio wyważony i pewnie leżeć w ręku. Musisz być w stanie sprawnie się nim posługiwać i kontrolować najmniejszy ruch ostrzem. Rozmiar, masa czy kształt - wszystkie te cechy powinny być adekwatne do Twoich preferencji. Pamiętaj jednak, że nie musi to być decyzja na całe życie. Z biegiem lat możesz odczuć potrzebę zmiany, wraz z rozwojem Twoich umiejętności i potrzeb.

Porada nr 2: Przetestuj. Jeśli szukasz odpowiedniego noża, zachowaj swobodę i otwartość. Wypróbuj jak najwięcej różnych egzemplarzy. Siekaj, krój, szatkuj, drąż - testuj! Nie warto naśladować decyzji innych szefów kuchni bez sprawdzenia, czy ich zdanie ma dla Ciebie jakikolwiek sens. Nierzadko bywa i tak, że szefowie kuchni z wieloletnim doświadczeniem mają inne umiejętności i preferencje niż młodsi stażem - dla tych drugich odpowiedni może być nóż prostszy w użyciu.

Porada nr 3: Sprawdzone marki. Wybór noży dla szefów kuchni znacznie się zwiększył na przestrzeni lat.. Producenci stale poszukują nowych rozwiązań, by zapewnić trwałość materiału i znakomitą ostrość ostrza. Pojawiają się też serie o ograniczonej liczbie egzemplarzy, wśród których nieraz można znaleźć „ten jedyny”. Warto jednak pamiętać, że wytwarzanie noży wysokiej jakości, z dożywotnią gwarancją, wymaga znacznego doświadczenia i specyficznych umiejętności, nie wspominając o stali najwyższej jakości. Z tego powodu niewiele firm rzeczywiście warto brać pod uwagę przy wyborze odpowiedniego dostawcy. Niektóre z nich wytwarzają noże już od ponad stulecia.

Porada nr 4: Typ niemiecki czy japoński? Noże typu niemieckiego posiadają znacznie grubsze ostrza, są cięższe i produkowane ze stali o niższej twardości. Zwykle posiadają szlif obustronny, są bardzo odporne na złamanie i prostsze w użyciu. Z tego powodu są częstym wyborem pośród młodszych stażem szefów kuchni. Noże typu japońskiego są zwykle ostrzejsze, lżejsze, twardsze i cieńsze. Nie wymagają ostrzenia tak często jak noże niemieckie, jednak są bardziej kruche i miewają tendencję do szczerbienia się. Noże japońskie mają zazwyczaj szlif jednostronny i często wymagają większej ostrożności w użyciu. Warto wypróbować oba typy, by poczuć te istotne różnice na własną rękę.

Porada nr 5: Zadbaj. Wszystkie noże łączy przynajmniej jedna cecha - powinny być ostre. Właściwa dbałość o ostrze jest niezwykle istotna. Zastosowanie się do tej porady to krok w stronę wyższego poziomu w kuchni. Noże można ostrzyć na kamieniu lub za pomocą stalowych narzędzi, albo korzystać z usług profesjonalnych firm. Mało który szef kuchni umie samodzielnie naostrzyć nóż równie dobrze, jak wyspecjalizowany usługodawca - zwłaszcza w przypadku tych japońskich.

Bycie dobrym szefem kuchni to nie tylko szykowanie wyśmienitych potraw, to również umiejętność przygotowywania ich wielokrotnie, z tym samym rezultatem. Z tego powodu waga kuchenna jest sprzętem o ogromnym znaczeniu. Pomaga ona zachować spójność potraw i ograniczyć wyrzucanie resztek składników. Poleganie wyłącznie na mierzeniu objętości nie jest w stanie zapewnić wystarczającej precyzji. Szefowie kuchni zazwyczaj decydują się na wagi cyfrowe. Na jakie parametry warto zwracać uwagę?

Porada nr 6. Dokładność. Waga kuchenna powinna być dokładna, z opcją tarowania, by umożliwić ważenie składników z pominięciem masy pojemnika, w którym się znajdują. Dobra waga powinna również wskazywać wartości z dokładnością przynajmniej do 1 g.

Porada nr 7. Dietetyka. W zależności od profilu Twojej pracy, możesz znaleźć wagę z dodatkowymi, korzystnymi funkcjami. Np. szefowie kuchni, którym zależy na szykowaniu zdrowych potraw, mogą zrobić znakomity użytek z wagi z opcją liczenia kalorii w porcji produktu.

Porada nr 8. Łatwość obsługi. Wybierz wagę z wyraźnie czytelnym wyświetlaczem. Jeśli gotujesz według zróżnicowanych systemów miar, upewnij się, że waga dysponuje funkcją przelicznika. Zwróć też uwagę, by łatwo ją było utrzymać w czystości.

Jedzenie już gotowe? Czy na pewno? Cyfrowy termometr zdecydowanie pomoże Ci kontrolować proces gotowania i doprowadzić każde danie do perfekcji. W termometr warto się wyposażyć zwłaszcza, jeśli często przyrządzasz dania mięsne. Zapewni Ci on nie tylko dokładny odczyt temperatury, ale także spokój ducha.

Porada nr 9. Swobodnie rozważ wybór użytecznych funkcji. Współczesne termometry dysponują wieloma funkcjami, które znacznie ułatwią Ci pracę. Możliwość programowania minimalnej temperatury zapewni Ci kontrolę nad odpowiednią obróbką mięsa. Przelicznik ze stopni Celsjusza na skalę Fahrenheita oraz odwrotnie, umożliwi Ci korzystanie z najróżniejszych przepisów ze wszystkich zakątków świata.

Porada nr 10. Sprawdź dokładność i tempo pomiaru. Te dwa parametry są kluczowe dla dokonania właściwego wyboru. Z tego powodu warto przed zakupem poświęcić nieco czasu na lekturę opinii o poszczególnych modelach. Pomiar temperatury nie powinien trwać dłużej niż 3 sekundy, niekiedy również bez konieczności przekalibrowania.

Dzięki trafnie wybranym przyborom kuchennym możesz znacznie zwiększyć jakość kulinarnych doświadczeń. Przeznacz odpowiednio dużo czasu na przemyślane zakupy. Drobiazgi robią ogromną różnicę.