Oto siedem szybkich sposobów na ograniczenie ilości odpadów żywnościowych w twoim lokalu.

1. Planuj z wyprzedzeniem

  • Obserwacja popularności dań z twojej karty i średniej liczby klientów powinna pomóc ci obliczyć zapasy potrzebne na każdy tydzień.
  • Nie wpadnij w pułapkę nadmiernych zamówień – nawet jeżeli jest na coś specjalna oferta, chyba że wiesz, że wszystko się sprzeda.

2. Zrób audyt odpadów

  • Obserwuj nie tylko, co klienci kupują, ale i czego nie kupują. Przejrzyj, co trzeba było  wyrzucić  i zastanów się, czy przyczyną jest zły sposób przechowywania czy niepopularność dania.

3. Kontroluj magazynowane produkty

  • Zajrzyj do skrzynki z warzywami i zadbaj, by te najdojrzalsze zostały zużyte w pierwszej kolejności, a nie gniły na spodzie.
  • Regularnie przeglądaj zasoby, sprawdzaj terminy przydatności i przesuwaj produkty z najkrótszym terminem na przód chłodni czy spiżarni.

4. Wprowadź danie dnia

  • Pozbądź się nadmiaru składników zanim się zepsują, proponując na obiad czy przekąskę coś specjalnego, czemu twoi klienci nie będą w stanie się oprzeć.

 

5. Przechowuj starannie

  • Twoi pracownicy powinni wiedzieć, gdzie i w jakiej temperaturze należy przechowywać produkty, aby zachowały jak najdłużej maksymalną świeżość. Dotyczy to nabiału, mięsa, owoców i warzyw – niektóre z nich przy właściwym przechowywaniu utrzymają jakość znacznie dłużej.

6. Zastanów się nad wielkością porcji

  • Jeżeli często połowa frytek kładzionych na talerzach klientów wraca do kuchni, może twoi pracownicy nie muszą ich tam kłaść aż tyle!
  • Udostępnij możliwość zamawiania połowy porcji albo proponuj sałatki lub frytki do wyboru, bo nie wszyscy zawsze mają ochotę na duże danie.

7. Darowizny

  • Organizacje charytatywne, jak Federacja Polskich Banków Żywności, rozdają jedzenie bezdomnym i potrzebującym w całej Polsce. Jeżeli zajmowałeś się obsługą cateringową jakiegoś wydarzenia i zostało ci dużo resztek, zadzwoń do nich, przyjdą i zabiorą je.
  • Jeżeli chodzi o ograniczanie ilości odpadów żywnościowych, trzeba trzymać rękę na pulsie i szukać informacji. Zdecydowanie warto zadać sobie ten trud z korzyścią zarówno dla twojego portfela, jak i dla całej planety.

Znajdź więcej porad i ciekawostek dotyczacych prowadzenia własnej restauracji w GASTROSTREFIE

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.
Załóż konto