Jak wprowadzać do szkolnych stołówek trendy kulinarne?

Niektórzy zapytają pewnie, czy w ogóle jest sens to robić. My jesteśmy przekonani, że tak. Gotując w domowej kuchni, odwiedzając markety i restauracje, oglądając reklamy, obserwujemy wpływ trendów kulinarnych i się im poddajemy.

Kuchnia azjatycka – jak wprowadzić do szkolnej stołówki

Naturalną konsekwencją jest więc wprowadzenie ich także do jadłospisu na szkolnych stołówkach. Nie trzeba jednak od razu przeprowadzać rewolucji i proponować uczniom np. wyłącznie dań kuchni azjatyckiej, która teraz akurat jest bardzo modna. Wystarczy wprowadzić jakiś jej element, np. makaron sojowy lub niektóre orientalne przyprawy. Sztuka oczywiście polega na tym, by wybierać z tego, co modne, to, co zdrowe, np. azjatycką metodę szybkiego smażenia na ostrym ogniu (tzw. stir-fry) albo krótkie gotowanie warzyw „na chrupko”, dzięki któremu zachowamy ich wartości odżywcze.

Pozbądź się niezdrowych przekąsek

 A co z popularnymi wśród dzieci bardzo niezdrowymi przekąskami czy napojami? Spróbuj je zmodyfikować. Przykładowo, w typowym burgerze możesz wymienić jasną bułkę na pełnoziarnistą, tłustą wołowinę – na mięso z kurczaka, a ciężki sos – na jogurtowy. Uwierz nam, że niemal każde danie da się w ten sposób zmienić. Najważniejsza jest świadomość żywieniowa i dobre chęci. 

O podstawowych zasadach kuchni azjatyckiej przeczytasz więcej w naszym poradniku – kuchnia azjatycka.

Przepisy dla uczniów i przedszkolaków

Przepisy dla uczniów i przedszkolaków

Poznaj aktualne wytyczne i nowe trendy

Pobierz ulotkę z przepisami

Dowiedz się więcej o SZKOLNYCH POSIŁKACH