1. To, czego uczniowie nie lubią jeść, a co jest bardzo zdrowe, ukrywaj albo podawaj w innej formie. Zwróć uwagę na to, jak wiele dzieci deklaruje, że nie lubi sałaty czy pomidora, a potem jednak zjada je w hamburgerze. Zatem przykładowo, zamiast klasycznie podanego szpinaku dodaj go do sosu, który wymieszasz z makaronem, albo zrób szpinakowe nadzienie do pierożków.
  2. Regularnie pytaj dzieci, na co mają ochotę, i wybieraj z ich propozycji to, co jest zgodne z zasadami zdrowego żywienia. Jeśli uczniowie będą mieć poczucie, że obiad został przygotowany niemalże na ich zamówienie, chętnie go zjedzą. Mogą też pozytywnie cię zaskoczyć i umieścić na liście życzeń zdrowe danie, o którym zwykle myślisz: „Dzieci nawet na to nie spojrzą!”.
  3. To, co uczniowie uwielbiają, a jest niezdrowe, zmodyfikuj. Najważniejsze, by potrawa z wyglądu przypominała to, co dzieci chętnie jedzą, a niezdrowe składniki lub sposób przygotowania zmodyfikuj, zamieniając na zdrowsze. Zamiast frytek możesz więc podać pieczone ziemniaczki, a w miejsce smażonych paluszków rybnych w panierce – kawałki ryb pieczone w cieście.
  4. Dania, które nie są uznawane za niezdrowe, ale mają sporo kalorii, warto odchudzić. Spaghetti carbonara nie musisz podawać z boczkiem, tylko np. z kawałeczkami wędzonego indyka, a mizerię możesz przygotować na bazie jogurtu, a nie śmietany.
  5. Zadbaj o atrakcyjny wygląd dania. Dorośli są w stanie uwierzyć, że coś, co wygląda nieapetycznie, jest smaczne. Dzieci trudno jednak do tego przekonać. Ważna jest kompozycja i intensywne barwy – purée można zrobić z marchewki czy zielonego groszku, ryż zabarwić przyprawą curry, a na wierzch jasnego budyniu położyć kilka jagód. To, co blade, koniecznie trzeba ożywić!
  6. Wybieraj sezonowe warzywa i owoce – są najzdrowsze i najsmaczniejsze. Pamiętaj, że największa szansa, by dzieci polubiły kapustę czy sałatę, będzie wiosną, a śliwki – jesienią. Mrożonki też zachowują sporo składników odżywczych, więc można je uznać za zdrową alternatywę dla świeżych warzyw czy owoców.

Pamiętaj o tym, że kreatywność to jeden z największych sprzymierzeńców każdego, kto gotuje dla dzieci!

Przepisy dla uczniów i przedszkolaków

Przepisy dla uczniów i przedszkolaków

Poznaj aktualne wytyczne i nowe trendy

Pobierz ulotkę z przepisami

Dowiedz się więcej o SZKOLNYCH POSIŁKACH

Chcesz zobaczyć więcej?

Załóż konto

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.