Dobra kanapka wizytówką kucharza

Wyjątkowa kanapka gromadzi lojalnych klientów. Ale uwaga: im prostsze danie, tym więcej wymaga uwagi. Dzięki naszym poradom twoja kanapka będzie dziełem sztuki.

Wypiecz kanapkę na wyższy poziom

pieczywo

 

Dzięki zapieczeniu produkty są gorące i chrupkie. Mimo, że jest to podstawowa umiejętność w kuchni, dobre zapieczenie wymaga uwagi.

Idealny tost na kanapkę cechuje się złocistym kolorem, chrupiącą konsystencją, miękką w środku, a w chwili podania jest wciąż gorący. Kilka wskazówek, jak uczynić twój tost idealnym:

  • Pokrój chleb w stosunkowo grube kromki. Dzięki temu będzie można wyraźnie wyczuć chrupiącą powierzchnię i miękkie wnętrze. Grubość kromki zależy również od rodzaju chleba. Cięższy chleb można pokroić w cieńsze kromki, a chleb puszysty – w grubsze.

  • Aby uzyskać przyjemną chrupkość i wilgotność w środku, zapiekaj chleb w wysokiej temperaturze przez około 2,5 do 4 minut, tylko na jednej stronie.

  • Warto zauważyć, że różne rodzaje chleba wymagają różnego sposobu zapiekania. Delikatny chleb Brioche nie może być zapiekany w tak wysokiej temperaturze, jak np. chleb pełnoziarnisty.

  • Aby uniknąć przypalenia tosta, posmaruj go majonezem. Majonez cechuje się wyższą temperaturą spalania, dzięki czemu nada twoim tostom równy poziom chrupkości, przypominający tosty francuskie. Dodatkowo majonez nadaje lekko pikantny smak.

 

Przemień resztki w nadzienie, krem do smarowania lub zalewę.

kanapka

 

Pozostałości często pozwalają stworzyć najlepsze i najbardziej pomysłowe kanapki. Kilka inspirujących pomysłów na początek:

  • Pozostały gulasz wołowy stanowi idealne nadzienie do chrupiącej ciabatty. Upiecz na grillu resztki pomidorów i ubij trochę sera ricotta ze startą skórką cytryny i czarnym pieprzem, aby nadać posiłkowi włoską nutę.

  • Z bogatych w skrobię warzyw takich jak burak, dynia lub marchew, można zrobić aromatyczny krem do smarowania. Ugotuj cebule i czosnek w maśle na małym ogniu, a następnie zmieszaj je z resztkami warzyw, tworząc aromatyczny sos. Krem z buraków jest idealny na kanapkę z wędzoną rybą, np. łososiem lub pstrągiem, pokrytą majonezem chrzanowym i pokrojonym w paski jabłkiem Granny Smith.

  • Grubo posiekaj resztki warzyw takich jak ogórek, marchew, rzodkiewka, kalafior czy czerwona kapusta i stwórz zalewę idealną na kanapkę z tłustym boczkiem wieprzowym.