Warzywny grill

Podstawą kuchni wegetariańskiej i wegańskiej są warzywa. Sezon na grilla łamie schematy mięsnej materii, a szefowie kuchni udowadniają, że menu dla wegetarian może zaskoczyć niejednego zwolennika soczystych steków czy chrupiących żeberek – warzywa na grillu są idealną alternatywą dla wszystkich rodzajów mięs.

Zanim warzywa znajdą się na ruszcie, cały proces przygotowania wygląda podobnie jak z mięsem. Można je marynować i nacierać, przyprawiać lub podawać w wersji sauté. Sos sojowy, olej rzepakowy, sos bbq, vinegret, pasta curry, świeże zioła czy klasyczny sos pomidorowy to świetne opcje, które zdecydowanie wpływają na aromat warzyw i podkreślają ich smak. Połączenie kulinarnej kreatywności szefów kuchni i dobry sprzęt do grilla pozwolą na stworzenie oryginalnych propozycji do karty dań z grilla dla miłośników kuchni roślinnej.

Menu w stylu wege i wegan

Dania z grilla to jeden z topowych trendów na rok 2018. Oprócz nich przez cały sezon na grillowanie najlepiej sprawdza się reguła, że „każda pora dnia jest dobra na danie z rusztu”. Dania z grilla lubią wszyscy.

To świadczy o popularności jego fenomenu i potwierdza wyjątkowość przygotowywanych dań.

W opcji wegetariańskiej kompozycje z warzywami z grilla doskonale dopełnią sery, np. camembert, cheddar, owczy lub kozi, natomiast w przypadku potrawy dla wegan zwykły ser można zastąpić wędzonym lub naturalnym tofu, a do warzyw przygotować skwarki z tempehu, czyli produktu strączkowego ze sfermentowanych ziaren soi.

Menu wegetariańskie:

  • sandwich z grillowanym bakłażanem, pomidorem, papryką, jalapeño i serem halloumi
  • pizza z grilla z żółtą i czerwoną papryką, kozim serem i kolendrą
  • klasyczne tosty z cheddarem, pomidorem i jajkiem
  • szaszłyki z oscypkiem cukinią, bakłażanem i cebulą z dipem limonkowym
  • grillowana cykoria z dipem curry i pesto bazyliowym
  • plastry cukinii z grillowanym serem kozim, mozzarellą i sosem balsamicznym
  • halloumi z grillowanymi pomidorami koktajlowymi i arbuzem oraz oliwą truflową
  • sałatka z jarmużu, serem ricotta i grillowaną gruszką


Menu wegańskie:

  • tacos z grilla z tofu, kremem awokado, kukurydzą, czerwoną kapustą i limonką
  • sałatka z komosą ryżową, grillowanym bakłażanem i świeżym koprem
  • makaron soba z grillowanym tempehem, wędzonym tofu i pastą z jarmużu
  • stek z kalafiora z vege majonezem z mlekiem sojowym i czosnkiem
  • burger z batata z grillowaną morelą, plastrami ogórka oraz sosem bbq
  • sałatka z grillowaną brzoskwinią, słonecznikiem i miętowym pesto
  • burger z buraka z sojonezem, truskawkami oraz rukolą
  • roladki z grillowanego bakłażana z pastą orzechową

Polecany przepis

Grillowane warzywa w słodkiej glazurze z sezamem

Ważne, żeby użyć skrobi kukurydzianej (a nie np. ziemniaczanej), wtedy glazura utrzymuje swoją konsystencję i nie rozwodni się.

Sprawdź przepis

Chcąc zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym menu z grilla, warto sięgnąć po inspiracje z kuchni świata, np. kuchnię orientalną lub etniczną. Grill nie musi być nudny, a restauracje mogą w prosty sposób złamać powszechne stereotypy o wegetariańskim lub wegańskim menu jako pochwale wyłącznie cukinii i bakłażana. Grill bez mięsa to świetna alternatywa, aby urozmaicić swoją kartę dań i odpowiedzieć na oczekiwania swoich gości.

1 SW Research, „Sezon grillowy 2016”, https://www.wiadomoscihandlowe.pl/drukujpdf/artykul/6657

Przygotuj się na SEZON GRILLOWY