Stosuj gęstą lub podwójną kratkę

Stosuj gęstą lub podwójną kratkę

Warzywa kurczą się w trakcie grillowania i mogą spaść z kratki do ognia. Zastosuj specjalne tace do grillowania małych składników lub gęstą kratkę. Możesz też nałożyć jedną kratkę na drugą.

Wybierz technikę

Wybierz technikę

Na otwartym ogniu lepiej grillować warzywa o wysokiej zawartości wody: paprykę, szparagi czy kukurydzę, natomiast na patelni lub w folii aluminiowej twarde warzywa, takie jak ziemniaki, marchew czy buraki.

Grilluj zielone

Grilluj zielone

Na grilla możesz wrzucić też zielone liście. Zgrillowany jarmuż staje się chrupiący, a przecięta na pół i zgrillowana sałata rzymska nabiera nowego aromatu.

Nie zapominaj o grzybach

Nie zapominaj o grzybach

Na grilla świetnie nadają się pieczarki, boczniaki i kanie. Ostatnio w modzie są pieczarki portobello, które mogą zastąpić kotlet w roślinnej wersji burgera.

Uważaj na cebulę

Uważaj na cebulę

Jeśli stosujesz ją w szaszłykach, jej aromat może zagłuszyć smak całego dania. Lepiej zastosuj łagodniejsze odmiany, np. szalotkę czy zieloną cebulę.

Przyprawiaj ostrożnie

Przyprawiaj ostrożnie

Świetnej jakości warzywom, aby smakowały wybornie wystarczy odrobina oliwy, sól i pieprz. Nie oznacza to, że nie możesz ich przyprawić: marynuj je przez 30 minut lub smaruj sosem w trakcie grillowania.

Przypaliłeś? Nie wyrzucaj!

Przypaliłeś? Nie wyrzucaj!

Przypalone warzywa nie nadają się do podania, ale stanowią świetną bazę do bulionu z palonych warzyw.

Miks sałat z pomidorkami koktajlowymi, sałatka ziemniaczana czy coleslaw brzmią nudno? Podaj odświeżone wersje warzywnych dodatków do potraw z grilla.

Łosoś:

  • sałatka z wakame
  • grillowana zielona fasola z czosnkiem i sezamem
  • sałatka z jarmużu, jabłek i prażonych migdałów

Stek:

  • lekka sałatka ziemniaczana z oliwą i kaparami
  • sałata maślana z dressingiem z niebieskiego sera
  • grillowany ananas z wędzoną papryką

Hot dog:

  • piklowana czerwona cebula
  • krótko marynowana marchew po koreańsku
  • grillowana kukurydza z masłem

Hamburger:

  • bataty hasselback
  • grillowana sałata rzymska z bekonem
  • marchew pieczona w bekonie z syropem klonowym

Kurczak:

  • sałata z grillowaną brzoskwinią i kozim serem
  • sałatka z quinoa i warzyw z cytrynowym winegretem

Polecany przepis

Sałatka z grillowanym serem halloumi i arbuzem

Przygotowując vinaigrette zastąpiliśmy wodę sokiem pomarańczowym. Dzięki temu uzyskamy oryginalny sos o lekko słodkim, cytrusowym smaku.

Sprawdź przepis