Andrzejki to wieczór miłosnych wróżb, w którym panny na wydaniu chciały odgadnąć tożsamość przyszłego wybranka serca. Dlatego klasyczne potrawy na andrzejki to ciasteczka z wróżbą czy desery w pucharkach – w niektórych ukryty jest migdał, a ta, która go znajdzie, jako pierwsza zostanie szczęśliwą mężatką.

Dziś andrzejki obchodzimy chętnie w restauracji, a kolację traktujemy jako romantyczne wyjście z ukochaną osobą. Jak przygotować menu andrzejkowe, które rozbudzi zmysły? Poznaj  propozycje naszych szefów kuchni.

Risotto

 

Sałatka na andrzejki w jesiennej tonacji

Listopad to ostatni moment, by wykorzystać niektóre warzywa i owoce sezonowe. Od grudnia będziemy musieli pożegnać się z dynią, kalafiorem czy brokułem, koprem włoskim czy też cykorią. Dlatego warto uwzględnić je w menu andrzejkowym i sprawić, że nie tylko przypomnimy gościom wczesnojesienne bogate smaki, ale przede wszystkim zaskoczymy i zainspirujemy.

Zupy:

Przekąski:

  • Grillowany koper włoski podany z karmelizowaną gruszką i musem z sera koziego
  • Tatar z łososia z gorczycą
  • Warzywa w tempurze z śliwkowym sosem azjatyckim

Dania główne:

Polecany przepis

Tatar z łososia z gorczycą i Cremefine Fraiche

Autorska receptura Grzegorza Labudy, szefa kuchni restauracji Szafarnia 10 w Gdańsku.

Sprawdź przepis
Mus czekoladowy

 

Miłosny krem z selera

Układając menu na andrzejki, możesz też kierować się wpływem potraw na… miłosne doznania. Mowa o afrodyzjakach! Choć działanie wielu z nich nie zostało udowodnione naukowo, uwiodą Twoich gości pełnym zmysłowości smakiem.

Najpopularniejsze afrodyzjaki to: owoce morza i niektóre ryby, kawior, jaja (zwłaszcza przepiórcze), ostre sery, cebula i czosnek, szparagi, truskawki, czekolada, suszone owoce, rozgrzewające przyprawy

Zupy:

Dania główne:

  • Pieczony łosoś ze smardzami w sosie z sera gorgonzola
  • Ostrygi z masłem czosnkowym i zieloną pietruszką
  • Azjatycka miska z wędzoną rybą, jajkiem w koszulce, awokado, edamame i glonami wakame

Desery:

 

Do picia koniecznie szampan lub wino musujące – niech zawróci Twoim gościom w głowie. 

W ten wyjątkowy wieczór warto nie tylko zadbać o oprawę artystyczną czy pomysły na promocję imprezy w naszej restauracji. Najważniejsze będzie włożenie wysiłku w przygotowanie oryginalnego menu, w którym zaskakują się goście i o którym będzie się mówiło w długie jesienno-zimowe wieczory.

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.
Załóż konto