Powrót do zapomnianych warzyw jest widoczny od kilku lat. Zarówno nowoczesne restauracje, jak i te sięgające do tradycyjnych smaków, eksperymentują z warzywami, których próżno szukać na sklepowych półkach. Co podają?

Kard

Kard

Zwany też karczochem hiszpańskim. Spożywa się jego mięsiste łodygi. Gotuje się je w wodzie z odrobiną mąki i octu lub kwasku cytrynowego, dzięki czemu tracą gorycz i zyskują kremowy kolor. Najczęściej podawane z sosem beszamelowym lub holenderskim.

Salsefia

Salsefia

Korzeń o żółtawej skórce i jasnym wnętrzu. Niektórzy porównują jej smak do ostryg, inni do orzechów. Stosuje się ją w zupach i zapiekankach, ale zapiekana w boczku może stanowić świetną przystawkę. 

Patison

Patison

Roślina dyniowata o fantazyjnym kształcie. Dostępne zarówno malutkie, świetne do marynowania w occie, jak i takie o średnicy 20 cm. Często faszeruje się je i podaje zapieczone.

Brukiew

Brukiew

Jest krzyżówką rzepy i kapusty. Niegdyś z powodzeniem zastępowała na stole ziemniaki. Warto ją wykorzystać nie tylko w zupie, ale też jako dodatek do ziemniaczanego purée.

Pasternak

Pasternak

Słodszy i łagodniejszy kuzyn pietruszki. Świetnie smakuje jako chips, pieczony z innymi warzywami korzeniowymi, a także jako składnik zupy – najpopularniejsza to chyba zupa krem z pasternaka i gruszek.

Skorzenera

Skorzenera

Zimowe szparagi o czarnej skórce sięgające nawet 30 cm długości. Smażona stanowi świetny dodatek do makaronu lub risotto, a gotowana może być podawana z sosem holenderskim.

Niezastąpione są stare książki kulinarne – nawet w tych sprzed 50 lat można znaleźć przepisy na warzywa, które już nie goszczą na naszych stołach. Szukanie ich w antykwariatach jest czasochłonne, dlatego lepiej przejrzeć prywatne ogłoszenia w Internecie.

Blogi szefów kuchni, portale dla gastronomii oraz profesjonalne grupy w mediach społecznościowych mogą być równie przydatne w zgłębianiu wiedzy na temat zapomnianych warzyw.