Pieczeń jako danie główne

Duża, soczysta, delikatna i wspaniale przyrumieniona pieczeń to doskonała propozycja na danie głównie, które podbije serca wszystkich gości. Co więcej, mięso włożone do pieca nie wymaga zbyt wiele uwagi, dlatego w tym czasie, można zająć się przyrządzaniem innych dań.

Aby przyrządzić rozpływającą się w ustach pieczeń, warto wiedzieć, jakie mięso należy wybrać. Najlepiej sprawdzą się duże kawałki, jak np. antrykot, udziec jagnięcy czy klasyczny już rostbef. Mięso pieczone przez kilka godzin w niskiej temperaturze będzie niezwykle soczyste i delikatne.

Proces pieczenia

Bardzo ważną kwestią, o której należy pamiętać przygotowując pieczeń jest wysoka temperatura początkowa, niezbędna do tego, aby pory w mięsie mogły się zamknąć, a soki nie wypłynęły.
Mięso można dodatkowo obsmażyć na gorącym tłuszczu, np. w piekarniku. Zaleca się, aby obrumieniać je przez 10 minut w temperaturze 200–220°C, a następnie zmniejszyć ją.

Warto pamiętać także o regularnym podlewaniu mięsa tłuszczem, olejem lub masłem – jest to istotne zarówno podczas smażenia, jak i w trakcie samego pieczenia.

Jak długo piec? Wszystko zależy od rodzaju mięsa i piekarnika, w którym jest przygotowywane. Przykładowo polędwica wołowa (1 kg) w piekarniku elektrycznym powinna być obsmażana przez 10 minut w temperaturze 220°C, a następnie pieczona przez 20 minut w 160-180°C. Osiągamy efekt medium.

Natomiast w piekarniku z termoobiegiem, polędwica (również 1 kg) powinna być obsmażana przez 10 minut w temperaturze 200°C, zaś pieczona przez kwadrans w 180°C. Osiągamy efekt medium.

(Prawie) gotowe

Aby pieczeń była niezwykle delikatna i soczysta, po wyjęciu z pieca należy pozwolić jej odpocząć, odstawiając ją na minimum 10 minut – w tym czasie soki rozejdą się po całym kawałku mięsa. Nie należy rozkrawać wołowiny, wieprzowiny czy cielęciny natychmiast po upieczeniu, gdyż wówczas wszystkie soki wypłyną, a mięso pozostanie suche.

Właściwa temperatura pieczenia - infografika

Właściwa temperatura pieczenia - infografika

Więcej szczegółów na temat właściwej temperatury mięs w zależności od jego rodzaju oraz ilości prezentuje infografika.

Pobierz infografikę