Warzywa okopowe – czyli które?

Rośliny okopowe łączy jadalny korzeń lub podziemna bulwa oraz podobne wymagania dotyczące ich uprawy. Są świetnym produktem w kuchni jesienią oraz zimną i wczesną wiosną, gdyż przy odpowiednich warunkach przechowywania można utrzymać ich świeżość przez wiele miesięcy.

Potrawy z ziemniaków i batatów

O kluskach śląskich, pyzach z mięsem czy idealnym purée najpewniej wiesz już wszystko. Jaki inny dodatek z ziemniaków możesz podać?

Ziemniaki i bataty to nie tylko dodatki do potrawy głównej. Dania z ich udziałem stanowią świetne przystawki – na przykład domowe frytki z wędzonym majonezem chipotle czy tradycyjne hiszpańskie patatas bravas z marynowanymi oliwkami i szynką.

Naszym wyborem numer jeden jest zupa z pieczonych ziemniaków Rafała Godziemskiego.

Potrawy z buraków

Burak świetnie komponuje się rybami. Zainspiruj się tradycyjną sałatką śledziową i stwórz swoją własną kompozycję – my polecamy podać śledzia na buraczanym purée z dodatkiem ziemniaków i marchwi. Możesz też połączyć pieczonego buraka z malinami i przygotować emulsję buraczaną, która dobrze łączy się z sandaczem.

Buraki to nie tylko wyrazisty smak, ale też piękny, intensywny kolor. Sok z nich możesz wykorzystać do barwienia wypieków (np. bułek do burgerów) oraz wszelkiego rodzaju klusek – kopytek, gnocchi czy pierogów. My polecamy buraczane pierogi jako dodatek do confitowanego uda kaczki.

Ostatnio buraki podbijają świat napojów. Świeżo wyciskany sok połączony z jabłkiem lub pomarańczą, zakwas buraczany przełamany sokiem z malin – to tylko kilka propozycji. Sok z buraków może być też oryginalnym dodatkiem do herbaty – np. zielonej herbaty z kurkumą i burakiem.

Potrawy z marchewki i pietruszki

Dobry bulion nie może obyć się bez marchwi i korzenia pietruszki. Ale to dopiero początek niezwykłych możliwości, jakie dają te warzywa okopowe. Co można z nimi zrobić?

Dodatkowo piękny kolor soku z marchwi warto wykorzystać w niecodzienny sposób. Może stanowić naturalny barwnik do pieczywa lub smakowe i kolorystyczne uzupełnienie zimnych lub ciepłych napojów – na przykład w cytrusowej herbacie z papryką i marchewką.

Gości zaskoczy również użycie tych słodkich warzyw korzeniowych w deserach – na przykład w marchewkowej panna cotcie z konfiturą z pomarańczy