Winogrona używane do produkcji wina mają grube skórki, są mniejsze i słodsze od tych używanych na co dzień w gastronomii. Choć istnieje ponad 1300 odmian winorośli wykorzystywanych do produkcji tego trunku, to dominuje garść tych szczepów, które najczęściej spotkamy w restauracyjnych kartach.

Rodzaje win

Wino można podzielić na pięć głównych kategorii.

Wino musujące

Skojarzenie z szampanem nie jest tu bezzasadne – pierwsze wina musujące pochodziły właśnie z regionu francuskiej Szampanii. Ponieważ trunek ten jest dosyć drogi, goście chętnie wybierają inne odmiany wina musującego, np. Prosecco czy Cavę.

Wino białe

Ze względu na zawartość alkoholu, tanin, kwasów i cukrów, można wyróżnić tu wino lekkie (jak chociażby Pinot Gris czy Sauvignon Blanc) oraz strukturalne (na przykład Chardonnay). Choć to pierwsze jest popularniejsze, to drugie charakteryzuje się bogatym smakiem. Zawdzięcza to częstemu starzeniu w dębowej beczce.

Wino różowe

Różowe wino jest wyzwaniem dla winiarzy – powstaje przez krótkie „farbowanie” białego wina skórką z czerwonych winogron. Często występuje w wersji słodkiej; warto jednak odnaleźć wytrawne odmiany, które posiada bardziej eleganckie aromaty.

Wino czerwone

Od lekkiego Pino Noir, przez umiarkowane w smaku Grenache czy Merlot, aż po strukturalne Syrah czy Cabernet Sauvignon – w ofercie czerwonego wina każdy znajdzie coś dla siebie. W zależności od odmiany, warto podać je do innych potraw.

Wino deserowe

Niektóre ich odmiany są tak gęste i słodkie jak syrop klonowy. Do najpopularniejszych należy Porto, które samo w sobie wystarcza za deser po ciężkiej kolacji.

Szczepy wina – dopasuj wino do swojego menu

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon

Smak: wyczuwalne nuty owocowe – wiśnia i czarna porzeczka, aromaty cydru.

Styl: strukturalne wino czerwone o wysokiej zawartości tanin.

Pasuje do: wołowiny, jagnięciny, wędzonych mięs i twardych serów.

Pinot Noir

Pinot Noir

Smak: wyraźnie owocowe (wiśnie, żurawina), aromaty róży, a nawet buraków.

Styl: lekkie wino o wysokiej kwasowości.

Pasuje do: drobiu i miękkich serów.

Syrah

Syrah

Smak: aromaty śliwki, tytoniu, czasem czarnego pieprzu.

Styl: strukturalne wino czerwone o średniej zawartości tanin.

Pasuje do: wołowiny, jagnięciny, wędzonych mięs i twardych serów.

Pinot Gris

Pinot Gris

Smak: delikatny aromat cytrusów, jabłek i gruszek.

Styl: lekkie wino białe o dużej kwasowości.

Pasuje do: sałatek, ryb i miękkich serów.

Chardonnay

Chardonnay

Smak: aromat cytrusów, jabłek i gruszek z wyczuwalnymi owocami egzotycznymi, a nawet karmelem.

Styl: wytrawne, strukturalne wino białe.

Pasuje do: owoców morza, białego mięsa i miękkich serów.

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc

Smak: wyraźnie cytrusowe i trawiaste, lekka nuta owoców egzotycznych.

Styl: lekkie wino białe o dużej kwasowości.

Pasuje do: ryb, drobiu oraz sera koziego.