Odmiany i gatunki ryżu

Odmiany ryżu różnią się między sobą nie tylko wartością odżywczą i smakiem, ale też kształtem ziarna, zawartością skrobi oraz poziomem oczyszczenia.

Ryż – podział na kolory

  1. Ryż biały – najpopularniejszy ze wszystkich rodzajów ryżu. W procesie obróbki pozbawiany jest łupiny, otrębów i zarodka, dzięki czemu posiada niekiedy śnieżnobiały kolor. Jest delikatny i neutralny w smaku – stanowi więc świetną bazę do eksperymentów. Można go przechowywać nawet do 10 lat!
  2. Ryż brązowy – posiada więcej składników odżywczych od białego, a wszystko za sprawą pozostawienia na nim warstwy otrębów. Choć wymaga dłuższego czasu gotowania i nie może być przechowywany tak długo jak biały, jest ceniony przez osoby dbające o linię.
  3. Ryż czerwony i czarny – to odmiany ryżu w łupinach o kolorze czerwonym lub czarnym. Dzięki nim zachowują pełnię wartości odżywczych i mają charakterystyczny, delikatnie orzechowy posmak. Stanowią świetny dodatek do sałatek i potraw kuchni azjatyckiej.
  4. Ryż żółty – zwany inaczej mochi, to słodki i kleisty ryż japoński, który dzięki smakowi i strukturze bywa najczęściej używany do deserów.

Ryż – podział na odmiany

Ryż basmati

Ryż basmati

Najlepszy rośnie u podnóża Himalajów, choć jest uprawiany od Bangladeszu aż po Indie. Charakteryzuje się śnieżnobiałym kolorem i delikatnym, orzechowym posmakiem oraz – co najważniejsze – po ugotowaniu jest zupełnie sypki.

Ryż jaśminowy

Ryż jaśminowy

Uprawiany w Tajlandii ryż jaśminowy jest ceniony na całym świecie ze względu na swój świeży, kwiatowy aromat. Można przygotować na jego bazie desery, choć świetnie sprawdza się też jako dodatek do owoców morza i warzywnego curry.

Arborio, carnaroli i vialone nano

Arborio, carnaroli i vialone nano

Odmiany ryżu popularne we Włoszech. Ze względu na wysoką zawartość skrobi, ich konsystencja idealnie nadaje się do risotto i innych włoskich dań na bazie tego ziarna.

Ryż dziki

Ryż dziki

Zwany popularnie ryż dziki to wcale nie ryż, ale roślina o nazwie zizania wodna. Pochodzi z Ameryki Południowej i do dziś jest uprawiana właśnie tam. Jego zbożowy, orzechowy aromat podkreśla smak sałatek i owoców morza.