Fleksitarianizm, wegetarianizm i weganizm

Trend ograniczania mięsa w diecie dostrzegamy od dawna. Na rynku dostępnych jest coraz więcej zamienników mięsa, a w restauracjach potraw na bazie warzyw, zbóż i strączków.

Zwłaszcza młodsze i wykształcone osoby w większych miastach rezygnują z mięsa z powodów ekologicznych, zdrowotnych lub etycznych. Jeśli to opis Twoich gości, powinieneś umieć rozpoznać, co kryje się za poszczególnymi nazwami diet alternatywnych i dobrze przygotować do wizyty wege-klientów.

Nawet osoby jedzące sporadycznie mięso chętnie wybierają potrawy bez niego – dlatego warto przygotować kartę tak, by usatysfakcjonować wszystkich gości.

Dieta surowa

Po angielsku zwana raw food, a po polsku czasem witarianizmem. Dieta surowa polega na jedzeniu tylko nieprzetworzonych, surowych owoców, warzyw, orzechów i wykiełkowanych strączków.

Jest stosowana ze względów zdrowotnych. Witarianie uważają, że produkty poddane obróbce termicznej powyżej 40 st. C tracą najzdrowsze składniki – witaminy, enzymy i mikroelementy. Niektórzy wśród pozytywnych skutków stosowania surowej diety wymieniają poprawę nastroju i koncentracji.

Witarianizm nie opiera się tylko na surówkach. W dehydratorze możesz przygotować surowe burgery ze skiełkowanych strączków i ziaren, naleśniki z siemienia lnianego i wiele innych. Jedzących na surowo gości zachwycisz wieloskładnikowymi smoothie, surowym sushi z ryżem z kalafiora oraz spaghetti z cukinii.

Dieta ketogeniczna

Dieta ketogeniczna jest popularną dieta odchudzającą, która opiera się na wysokotłuszczowym i niskowęglowodanowym jadłospisie. Jej celem jest uzyskanie stanu ketozy, w którym tłuszcz w organizmie spala się efektywniej niż przy tradycyjnej diecie.

Podstawą diety „keto” są tłuste mięsa i ryby, jajka oraz tłuszcze – zwłaszcza masło, oliwa z oliwek oraz awokado. Dodatek do tych produktów stanowią niskoskrobiowe warzywa oraz orzechy. Osoby stosujące tę dietę ograniczają spożycie węglowodanów nawet do 20 g dziennie, choć akceptowane jest do 50 g. W związku z tym od czasu do czasu powalają sobie na garść owoców jagodowych, np. borówek.

Być może masz już w menu szakszukę, fritattę lub sałaty z mięsem czy awokado – to dobre dania dla osób na diecie ketogenicznej.

Dieta paleo

Głośna od kilku lat dieta paleo ma nas cofnąć do czasu naszych praprzodków. Opiera się na założeniu, że to, co jedli ludzie z czasów paleolitycznych, jest najbardziej naturalnym pożywieniem również dla nas.

W tym okresie ludzkości prowadzono koczowniczy tryb życia – dlatego jedzono to, co udało się upolować, odebrać zwierzętom (np. jajka) lub zebrać z rosnących wokół roślin. Dieta paleo opiera się więc na:

  • mięsach i rybach,
  • jajkach,
  • nasionach i orzechach,
  • owocach i warzywach.

Osoby będące na tej diecie nie spożywają produktów zbożowych, mlecznych oraz wysokoprzetworzonej żywności – a także soli, orzechów ziemnych, warzyw skrobiowych i strączków.

Diety alternatywne w restauracji

Jak ugościć osoby na diecie?

Po pierwsze, konieczne jest zdobycie kompleksowej wiedzy na temat produktów, które osoby na alternatywnych dietach spożywają, a które wykluczają.

Po drugie, warto przeszkolić personel i przekazać mu wszystkie informacje niezbędne do poprawnego przyjmowania zamówienia.

Po trzecie, warto w karcie opisać dania, które mogą być spożywane na różnych dietach. Wystarczą niewielkie ikonki wraz z legendą na dole strony, które nakierują gości na wybór odpowiedniej potrawy.