Grill – jak urozmaicić menu?

Potrawy z grilla, np. mięso czy ryby są smaczne same w sobie, ale sałatki podkreślają smak głównych składników,  dlatego warto uwzględnić je w menu. Podczas komponowania menu warto pamiętać o parowaniu konkretnych rodzajów mięsa z daną sałatką i sosami oraz opcjami dla gości będących na dietach wykluczających, np. wegetariańskiej czy wegańskiej.

Sałatki na grilla - inspiracje

Sałatki do dań z grilla mogą występować w różnych odsłonach – w połączeniu z komosą ryżową, kaszą jaglaną lub makaronem, tworzą ciekawe kompozycje z pieczonym mięsem lub serem.

  • sałatka z soczewicy podana w grillowanej papryce z ananasem, pomidorami, kawałkami mozzarelli, chili oraz plastrami ogórka w sosie limonkowym
  • sałatka z fenkułem i kwiatami jadalnymi, np. bratkiem lub stokrotką oraz grillowanym serem feta
  • pikantna sałatka z warzyw z cytrusowym dressingiem z limonki, cytryny oraz grejpfruta z miętą
  • lekka sałatka z kiełkami słonecznika, pomidorem oraz grillowanymi kawałkami cukinii
  • sałatka z grillowanym łososiem w sosie teriyaki
  • rześka sałatka z malinami, orzechami oraz szpinakiem z pomarańczowym dressingiem
  • sałatka z ricottą, grillowaną nektarynką oraz kruszonką z pistacji
  • sałatka warzywna w słodkim sosie miodowym
  • lekka sałatka z botwinką, malinami oraz kozim serem
  • sałatka z rukolą, grillowaną brzoskwinią oraz serem camembert
  • sałatka z borówkami, kozim serem z dressingiem borówkowym

Sałatki w sezonie grillowym zawsze traktowane są jako dodatek, tymczasem w połączeniu z grillowanym mięsem mogą celnie trafić w gusta gości i stanowić danie główne, np. sałatka ziemniaczana ze stekiem wołowym, cebulą, papryką, parmezanem i sosem na bazie  winegret. 

Polecany przepis

Sałatka Cezar z grillowanym kurczakiem, jajkiem panierowanym w parmezanie i kremowym sosem

Użyliśmy składników typowych dla sałatki Cezar, eksponując każdy składnik z osobna. Ciekawym urozmaiceniem tej klasycznej sałatki jest dodanie jajka panierowanego w panko i parmezanie.

Sprawdź przepis

Najpopularniejszym wariantem do przygotowania sałatki na grilla jest kapusta pekińska, której chrupkość działa na korzyść dania, ale bez wsparcia wyrazistego sosu traci na jakości. Do komponowania sałatek szefowie kuchni mogą wykorzystać także sałatę lodową, maślaną, rukolę, roszponkę czy świeże liście szpinaku – w kwestii zielonych dodatków mają absolutną dowolność, aby wykreować pożądany smak oryginalnego dodatku do dań z grilla.

Większość sałat idealnie komponuje się z klasycznym winegretem, ale szefowie bardzo często sięgają po sos balsamiczny, sosy ostre lub z wykorzystaniem miodu, w zależności od tego, jakie składniki znajdują się w konkretnym daniu. Sezon grillowy to dobry czas na to, aby szefowie kuchni zaintrygowali swoich gości niespotykanym dotąd menu, łącząc zarówno smaki wytrawne, jak i słodkie.

Przygotuj się na SEZON GRILLOWY

Chcesz zobaczyć więcej?

Załóż konto

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.