Święta to nie tylko rodzinna atmosfera, stół z dwunastoma potrawami i stos prezentów pod choinką. Święta pachną, a przynajmniej powinny, dlatego warto pamiętać o tym, żeby dania wyróżniał zarówno smak, wygląd, jak i aromat.

Przyprawa potrawy nie zastąpi

Stare polskie przysłowie brzmi: „kto do mięsa soli żałuje, temu się mięso zepsuje”. Według firmy badawczej Nielsen wartość rynku przypraw i ziół w Polsce wynosi 852 mln złotych z tempem wzrostu około 10% w skali roku* Polacy lubią gotować tak, aby podkreślić smak potraw. Unikają dań bez wyrazu, sięgają po tradycyjne przyprawy, np. pieprz, majeranek, tymianek, ale również te egzotyczne, np. szafran, kumin, curry czy kurkumę.  

Cynamon

Cynamon

Po cynamon w kuchni sięga się najczęściej w okresie jesienno-zimowym – jest doskonałym składnikiem napojów rozgrzewających. Występuje w formie sproszkowanej, mielonej lub w laskach, a powstaje z wysuszonej kory cynamonowca. Świetnie sprawdza się do deserów. Ciasta jabłkowe lub z gruszką plus cynamon to połączenie idealne. Jest podstawą świątecznych pierników, jak również podkreśla smak kompotu z suszu. Coraz częściej cynamon wykorzystywany jest do przygotowania potraw mięsnych, nadając im wyjątkowego charakteru w smaku i aromacie. Aby nie wyschnął, należy go przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

Imbir

Imbir

Imbir jest przyprawą, która wspaniale komponuje się z daniami mięsnymi i zdaje egzamin z marynowania potraw, nadając im specyficzny, nieco ostry smak. W wielu regionach w Polsce na świątecznym stole podaje się flaczki wołowe, które przyprawia się m.in. właśnie imbirem. Ponadto nie sposób wyobrazić sobie świątecznego grzańca czy herbaty bez plastrów imbiru. Dostępny jest także w formie sproszkowanej, mielonej.

Goździki

Goździki

W połączeniu z cynamonem goździki sprawiają, że świąteczne potrawy nabierają korzennego smaku. Najczęściej wykorzystuje się je do aromatyzowania i podkreślania smaku – przed pieczeniem mięsa goździki wbija się na jego powierzchnię, co w efekcie subtelnie nada daniu ostrości. Goździki są wysuszonymi pąkami tropikalnego goździkowca, dostępne również w formie mielonej. Kompot z suszu, grzane wino, mięsa i desery – możliwości wykorzystania goździków w świątecznej kuchni jest wiele.

Kardamon

Kardamon

Przyprawa o słodko-ostrym smaku, pochodzi z południowych Indii i jest świetnym źródłem żelaza. W połączeniu z goździkami i imbirem doskonale aromatyzuje i eksponuje smak świątecznych potraw. Idealny do ciasta piernikowego, marcepanu, sałatek, słodkich sosów do mięs. Podobno bożonarodzeniowa ryba z kardamonem wynosi danie na zupełnie inny poziom.

Wanilia

Wanilia

Przyprawa o słodkim aromacie, idealna do świątecznych wypieków. Na rynku dostępna w formie lasek lub płynnego, intensywnego ekstraktu. Świeże ziarna wanilii nadają daniom specyficznego zapachu i smaku. Wanilię wykorzystuje się także do podkreślenia sosów zarówno do deserów, jak i dań mięsnych.

To m.in. wyjątkowy aromat przypraw świątecznych współtworzy cudowną atmosferę. Wzbogacają smak, mają szerokie właściwości prozdrowotne i cudownie pachną. Warto pamiętać, że świąteczne przyprawy są uniwersalne i świetnie sprawdzają się w gotowaniu na co dzień, stając się kluczowym elementem potraw.

*Nielsen, https://issuu.com/med./docs/hurt_detal_09_nonalco/42