Polacy uwielbiają makarony. Makaronowe dania i specjalistyczne sosy są najczęściej wyszukiwanymi na portalach kulinarnych, a znacząca większość restauracji, nawet niespecjalizująca się w kuchni włoskiej, ma w swoim menu choćby jedno takie danie. 

Makaron po polsku 

Niestety przy przygotowywaniu makaronu popełniamy wiele błędów. Pierwszym z nich jest rozgotowywanie. Włosi zawsze podkreślają, że makaron musi być ugotowany al dente, wówczas nie tylko nie tuczy, ale także nie powoduje uczucia nadmiernej sytości. Musimy bowiem pamiętać, że w przeciwieństwie do polskich zachowań, dania makaronowe nigdy nie są we Włoszech daniem głównym. Przystawki, makaron, a potem mięsa, desery i kawa – taka jest kolejność śródziemnomorskiego biesiadowania, o której często zapominamy. Nasze dania makaronowe są inne, nierzadko wykorzystujące lokalne produkty. I to także jest niezwykle cenne. 

Polacy przychodzą do restauracji na makaron jako głównej danie z kilku przyczyn. Jest sycące, niedrogie, nie trzeba na jego przygotowanie zazwyczaj długo czekać. Szefowie kuchni mogą nie tylko wspaniale przygotowywać dania z makaronem w roli głównej, ale także edukować swoich gości. Pokazać im, tak po prostu, że prawdziwy sos boloński to czysta wołowina z dodatkiem świeżych warzyw – cebuli, czosnku, marchwi, oczywiście pomidorów i bazylii. 

pasta

 

Oryginalność w cenie

Światowy Dzień Makaronu możemy świętować w restauracji na wiele sposobów. Oczywiście im oryginalniej, tym lepiej.  Nie możemy jednak zapomnieć, że gości najbardziej zaskoczą nieoczywiste makaronowe dania, których nigdy wcześniej nie próbowali, pokazy kuchni na żywo lub warsztaty tworzenia prawdziwie włoskich sosów. 

Tego dnia zaprezentuj zarówno prawdziwe włoskie klasyki dla tych, którzy nie za bardzo lubią ryzykować w restauracji (aglio, olio e pepperoncino, bolognese czy carbonara). Pokaż bogaty repertuar smaków z różnych regionów Włoch. Tortelini z pesto, canneloni zapiekane pod beszamelem czy – dla lubiących owoce morza – makaron z langustą i sosem ze skorupiaków. 

Dobrym pomysłem będzie stworzenie przewodnika po smakach lub autorski notes z przepisami, który klienci zabiorą do domu, a który zachęci ich do przygotowania neapolskiej puttaneski,  farfalle w sosie kremowym z kurkami i kurczakiem czy ravioli z dynią. Ciekawą niespodzianką dla gości może być przydatne kompendium makaronów, aby mogli wzbogacić swoją wiedzę i popisać się przed znajomymi.

Nauczyć gości prawdziwej biesiady we włoskim stylu 

W jedzeniu makaronu najważniejsze jest spotkanie. Pretekst do prawdziwie włoskiego biesiadowania zawsze się znajdzie. Spotykamy się po latach, ugotujmy makaron. Świętujemy sukces, ugotujmy makaron. Urodziło nam się dziecko, ugotujmy makaron. Tak Włosi podchodzą do jedzenia. Najważniejsze jest w nim przecież budowanie relacji pomiędzy ludźmi zasiadającymi przy jednym stole. 

Dobre jedzenie, rozmowa, wino to idealny sposób na podtrzymywanie przyjaźni, zatrzymanie czasu na co dzień i delektowanie się chwilą. Sprawmy, aby podczas Światowego Dnia Makaronu, który możemy przedłużyć w naszych restauracjach nawet na cały tydzień, nasi goście uczestniczyli z nami w prawdziwie włoskiej kolacji. Niech będzie serdecznie, gościnnie, bezpośrednio i radośnie. Stoły nakryjmy zwyczajnymi, dającymi się zabrudzić, obrusami w kratę, dajmy pokosztować różnych dań, wyjdźmy czasem z kuchni, przechadzając się między biesiadnikami, porozmawiajmy i wspólnie świętujmy. 

Światowy Dzień Makaronu to nie tylko święto tego popularnego składnika, ale przede wszystkim stylu życia, radości i wspólnego bycia przy stole.

Chcesz zobaczyć więcej?

Załóż konto

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.