Kwiecień i maj to miesiące, w których w restauracyjnym menu dominują dwie najpopularniejsze odmiany szparagów. Szparagi to w kuchni sezonowa klasyka gatunku dla każdego szefa kuchni. Warto sięgnąć po inspiracje ze świata i w oryginalny sposób wykorzystać ich potencjał.

Od połowy kwietnia do końca czerwca restauracyjne karty dań obfitują w dania ze szparagów, których smaku nie da się porównać z żadnym innym. Uważane za produkt szlachetny i dający absolutną dowolność w kwestii reinterpretacji ich struktury i smaku. 

Wielkanocne smaki – standardy świąteczne

Świeże szparagi to warzywa twarde, białe są znacznie bardziej włókniste niż zielone, dlatego należy je obierać. Gotując szparagi, warto pamiętać o tym, aby były główki warzyw wystawały ponad poziom wody. Są różne sposoby gotowania szparagów – szefowie kuchni dodają do wody mleko, sól, cukier lub cytrynę, pamiętając, że im krócej trwa proces gotowania, tym lepiej dla ich esencji. 

Ciekawostki:

  • białe szparagi rosną pod ziemią, stąd ich kolor ze względu na brak dostępu do światła słonecznego
  • zielone szparagi rosną nad powierzchnią ziemi, a na ich kolor wpływa chlorofil
  • skład szparagów (szczególnie asparagina) wpływa na zapach substancji wydzielanych przez organizm człowieka
  • najwięcej szparagów hoduje się w Wielkopolsce
  • na świecie największą produkcję szparagów notują Chiny, Peru oraz Stany Zjednoczone
  • do przyrządzenia szparagów wykorzystuje się specjalne akcesoria, tj. garnki, sznurki silikonowe oraz obieraczki

Sos holenderski – the king is back

Sos holenderski jest fundamentem w każdej kuchni i pozwala na wykorzystywanie swojego potencjału
w kreacji nowych smaków. Doskonale sprawdza się w połączeniu z jajkami, warzywami, rybami i mięsem (szczególnie z rusztu), jednak najczęściej pojawiająca się kombinacja i, tym samym, jedna
z najpopularniejszych w niemal każdym miejscu na świecie to szparagi + sos holenderski.

Aksamitna i wyjątkowa formuła sosu holenderskiego sprawia, że smak szparagów jest jeszcze bardziej wyraźny. Tych kilka prostych składników, dzięki którym powstaje idealnie kremowy sos holenderski daje świetną alternatywę np. dla sosu beszamelowego. W aktualnych trendach kulinarnych stawia kolejne wyzwania szefom kuchni.

Tyle przepisów, ilu szefów kuchni

Szparagi to wdzięczny produkt, którego smak można odkrywać ciągle na nowo, stąd szefowie kuchni łączą wpływy z międzynarodowych kuchni, proponując szparagi pieczone, duszone, gotowane, smażone, grillowane, zupy lub... na słodko. Najpopularniejsze są odmiany białe i zielone, rzadziej ze względu na dostępność fioletowe, które spotykane są w kartach angielskich i włoskich restauracji.

Parowanie szparagów z innymi produktami przynosi w efekcie zaskakujące propozycje kulinarne,
np. makaron ze szparagami, bobem i szafranem, grzanki z cheddarem, szparagami i cayenne czy słodki mus z białych szparagów, białą czekoladą i chili.

Szparagi – menu

Klasyczne połączenie białych szparagów z sosem holenderskim oraz zielonych z truflami jest najpopularniejszą pozycją w sezonowym menu, niemniej ich smak pozwala na komponowanie oryginalnych dań.

  • białe szparagi z jajkiem w koszulce i szynką parmeńską
  • pizza z zielonymi szparagami, kaparami i jajkiem sadzonym
  • stek z łososia ze fioletowymi szparagami, pieczonym czosnkiem i koperkiem
  • brioszka z kaszanką, zielonymi szparagami, jajkiem w koszulce
  • pieczone szparagi z parmezanem i czosnkiem
  • szparagi z gorgonzolą i bazylią
  • karmelizowane szparagi z białą czekoladą, truskawkami i bazylią

Szefowie kuchni co sezon przygotowują oryginalne menu ze szparagami w roli głównej – rozwijają potencjał ich smaku, kreują zupełnie nowe potrawy, eksperymentują z kulinarną konwencją. Szparagi doskonale sprawdzają się jako główny składnik przystawek, dań głównych, a nawet deserów, które zaskakują nawet najbardziej wymagających gości.

Zanim sezon na szparagi rozpocznie się na dobre, warto zastanowić się, jak udoskonalić menu
w restauracji i w jaki sposób podkreślić smak szparagów. W naszej ofercie znajduje się doskonały sos holenderski Gourmet, którego aksamitna konsystencja i gęsta formuła o głębokim maślanym smaku idealnie sprawdzi się w połączeniu ze szparagami.

Dowiedz się co jeszcze warto podawać w tym SEZONIE

Chcesz zobaczyć więcej?

Załóż konto

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.