Oto kilka wskazówek, które pozwolą ci zaskoczyć gości piękną oprawą wydarzenia.

Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest łączenie różnych metali. Z pewnością wymaga odwagi, lecz coraz częściej jest wymieniane jako rosnący trend. Srebrne sztućce do złotych talerzy, miedziane patery wymieszane ze srebrnymi, złoty obrus zestawiony ze srebrnymi talerzami – to tylko kilka propozycji, jakie połączenia mogą być ciekawe.

Jeśli Twoi klienci preferują rustykalny styl, wypróbuj oprawę z użyciem naturalnego drewna. Dla przykładu, możesz podać finger foody na nowych deskach do krojenia oraz zaproponować drewnianą zastawę do zup i dań głównych.

Tradycyjne potrawy możesz urozmaicić zaskakującym sposobem podania. Coraz częściej spotykane są kilkupiętrowe patery wypełnione nie słodkimi, a wytrawnymi przekąskami: kanapkami, tartaletkami czy vol au vent.

Jeśli natomiast chcesz zadziwić gości podaniem słodyczy, spróbuj zaserwować je nabite na patyki. Taki sposób podania cieszy się dużą popularnością podczas letnich eventów. Nie ograniczaj się tylko do cake popsów – na patyki możesz nabić mini wypieki drożdżowe, małe pączki i gofry oraz owoce. Podaj do tego kilka wariantów dodatków i posypek.

Świeże kwiaty i zioła to najlepszy pomysł na letnią dekorację stołu. Nie musisz się jednak ograniczać do wazonów. Kwiatowe i ziołowe dodatki możesz podać razem z jedzeniem, np. w kostkach lodu do wody, w orzeźwiających lodach na patyku czy w słodkich lizakach.

Wciąż w modzie są delikatne papierowe ozdoby – najlepiej w motywach kwiatowych czy zwierzęcych – oraz opisy dań wykonane kaligrafią. Dzięki nim uzyskasz atmosferę nienachalnej ekskluzywności wydarzenia.

Niezależnie od tego, jakie dekoracje wybierzesz, muszą być one spójne i odpowiadać charakterowi obsługiwanego wydarzenia. Dlatego warto ustalać z gośćmi szczegóły – aby mieć pewność, że wpiszesz się w ich oczekiwania.