Wpływ na rozwarstwianie się i tracenie konsystencji sosu ma nie tylko wykorzystana technika, ale też sposób podania oraz charakter wydarzenia, które obsługujemy.

  1. Rodzaj sosu i technika jego wykonania
  2. Sposób serwowania sosu
  3. Sposób podgrzewania GN-ów
  4. Czas trwania wydarzenia
  5. Miejsce wydarzenia – w pomieszczeniu czy na świeżym powietrzu

Biorąc pod uwagę te czynniki, jesteśmy w stanie stworzyć idealny sos na wydarzenia.

Zadbaj o konsystencję sosu.

Zadbaj o konsystencję sosu.

Nie może być ani za rzadki, ani zbyt gęsty.

Nie korzystaj ze skrobi ziemniaczanej.

Nie korzystaj ze skrobi ziemniaczanej.

Sosy nią zagęszczane w podgrzewaczach stają się zbyt rzadkie.

Wygotuj sos na zasmażce.

Wygotuj sos na zasmażce.

Jeśli zagęszczasz sos zasmażką, gotuj go odpowiednio długo, aby nabrał pożądanej konsystencji.

Ogranicz tłuszcz.

Ogranicz tłuszcz.

Zbyt duża ilość tłuszczu w sosie może powodować rozwarstwienie.

Ogranicz śmietanę.

Ogranicz śmietanę.

Dodanie śmietany może doprowadzić do zwarzenia się sosu. Używaj tylko wysokoprocentowej.

Odpowiednio dobierz kolor sosu.

Odpowiednio dobierz kolor sosu.

Jeśli mięso zbyt długo leży w podgrzewaczu, przechodzi kolorem sosu. W tej sytuacji często wymieniaj sos.

Kontroluj konsystencję.

Kontroluj konsystencję.

Podczas długich eventów sos może odparować, przez co będzie wyglądał nieapetycznie oraz może okazać się za słony. W razie potrzeby rozrzedź go.

Stosuj mniejsze GN-y.

Stosuj mniejsze GN-y.

Zastąp nimi duże i często dolewaj sosy w trakcie trwania wydarzenia, jeśli masz dostęp do zaplecza tuż obok.

Wyłóż GN-y silikonem.

Wyłóż GN-y silikonem.

Silikon na dole GN-u sprawi, że sos nie będzie ściekał i zachowa estetyczny wygląd.

Przygotuj odrębne GN-y:

Przygotuj odrębne GN-y:

jeden do warzyw, kaszy czy ziemniaków, a drugi do mięsa i sosów.