Catering na przywitanie

Konferencyjni goście przychodzą niekiedy godzinę przed rozpoczęciem wydarzenia. Być może przyjechali z daleka, być może chcą spotkać się z kolegami i koleżankami z branży i porozmawiać przed rozpoczęciem konferencji. To ważne, żeby odpowiednio ich ugościć.

Jeśli konferencja zaczyna się bardzo wcześnie, warto podać lekkie śniadanie: wystarczą kanapki na bagietce z różnymi dodatkami, prosta sałatka oraz świeże owoce. Jeśli konferencja jest elegancka, możesz przygotować wyrafinowane tartinki – na przykład z kawiorem czy z hummusem z dodatkiem buraka, obsypane jadalnymi kwiatami i mikroziołami.

Jeśli natomiast wydarzenie rozpoczyna się nieco później, warto przywitać gości lekkimi słodyczami. Lepiej unikać wtedy ciężkich tortów, smażonych deserów i tłustych kremów – goście mogą już na początku poczuć się senni. Postaw na sałatkę owocową lub owoce w czekoladzie, ciasteczka zbożowe czy pełnoziarniste muffiny.

Przerwa śniadaniowa, przerwa kawowa

W zależności od typu konferencji, przed podaniem obiadu często pojawia się przerwa na drugie śniadanie lub coś słodkiego. Tutaj możesz rozszerzyć menu na konferencję podawane na przywitanie gości.

Drugie śniadanie możesz uzupełnić o bruschettę z pomidorami, roladki z grillowanych warzyw lub łososia czy surowe warzywa podawane z dipami. Warto też pamiętać o tych, którzy preferują słodkie śniadania – ucieszy ich wybór croissantów oraz jogurtów z granolą i musem owocowym.

Natomiast w przerwie kawowej warto podać lekkie desery, takie jak panna cotta, flan czy mus czekoladowy. Ponieważ konferencja wymaga energii do myślenia, świetnie sprawdzają się mieszanki orzechów i bakalii.

Bufet w menu konferencyjnym

To, co podasz na obiad, zależy od charakteru wydarzenia. Niektórzy klienci preferują tradycyjne menu, inni wolą bardziej nowoczesne rozwiązania.

Aby pomóc im wybrać najlepsze propozycje, przygotuj gotowe zestawy. Poza klasycznym menu Twojego regionu, możesz zaproponować menu azjatyckie, włoskie czy francuskie. Dzięki temu utrzymasz spójny styl całego menu na konferencji i zaskoczysz gości niestandardowymi potrawami.

Pamiętaj, żeby oznaczyć potrawy pod względem alergenów. Najlepiej zastosować ikony wskazujące na to, czy danie jest bezglutenowe, bez laktozy, bez cukru, wegetariańskie lub wegańskie. Dzięki temu goście stosujący diety wykluczające pewne składniki nie będą musieli niepokoić obsługi.

Catering na konferencję – coś na pożegnanie

Niektóre konferencje kończą się wraz z ostatnim panelem wykładów. Inne trwają jeszcze długo po ich zakończeniu, gdyż goście chcą spędzić czas na dyskusjach przy kawie – i pysznym jedzeniu. Jeśli klient zgłosi takie oczekiwania, można zdecydować się na ciepłe potrawy lub słodki bufet – na przykład z minipączkami w różnych smakach.