1. Dostosuj menu do klienta i charakteru imprezy

Zrób szczegółowy wywiad. Zapytaj klienta, jakie ma oczekiwania i jak będzie wyglądała impreza. Pamiętaj jednak, że twoim zadaniem jest zderzyć jego wyobrażenia z realiami i tak mu doradzić, by przygotowany przez ciebie bufet był dla jego gości atrakcyjny, ale też pokazywał twoje możliwości i był dla ciebie opłacalny. Twórz go w taki sposób, jak tworzy się kartę menu. Jeśli otrzymałeś zamówienie na ciepły i zimny bufet, menu powinno zawierać wszystkie główne elementy takie jak: sałaty, przystawki zimne, zupy, przystawki ciepłe, drugie dania i desery. Pamiętaj, by w każdej kategorii znalazły się przynajmniej dwie propozycje. Jedna sałatka czy jedna przystawka to zdecydowanie za mało. Atrakcyjnym elementem bufetu będzie finger food lub tapas, które zaspokoją „pierwszy głód” gości.

2. Zadbaj o odpowiednią ekspozycję – stół szwedzki

Jeśli tylko miejsce imprezy Ci na to pozwala stwórz tzw. szwedzki stół. Wystarczy, że postawisz bufet na jednym długim stole. Odsuń go jednak od ściany, by goście mogli podchodzić z jednej, a obsługa miała dojście z drugiej strony i nie musiała przeciskać się między gośćmi. Jedzenie układaj po kolei, głównymi grupami, od lewej do prawej. Muszą być widoczne wyraźne strefy (nie mieszaj np. sałat z daniami głównymi), a przy potrawach powinny być ustawione tabliczki z nazwami potraw. Pamiętaj też, że to, jakie wrażenie zrobisz na swoich gościach, w dużej mierze zależy od wyglądu dań, które oferuje zimny bufet, gdyż dania ciepłe będą zamknięte w podgrzewaczach. Nie wystawiaj jednak wszystkiego od razu. Dobrze jest kierować się zasadą 50/50 – połowę jedzenia podajemy od razu na początku imprezy, a kolejne dania dokładamy stopniowo. Dzięki temu ich nie zabraknie i do końca imprezy będą wyglądać świeżo i apetycznie. Mimo, że bufet szwedzki kojarzony jest raczej z „samoobsługą”, dobrze jeśli będą nad nim czuwać kucharze. To oni, nie kelnerzy, powinni donosić dania i w razie potrzeby udzielać gościom dodatkowych informacji.

3. Zastosuj proste i efektowne rozwiązania

Ostatnio bardzo popularny jest tzw. live cooking, czyli przygotowywanie potraw na oczach gości. Pomyśl więc o tym, by stworzyć osobne stoiska, przy których kucharz będzie np. skręcał sushi lub smażył naleśniki. To rozwiązanie nie generuje dodatkowych kosztów, a szalenie podnosi atrakcyjność imprezy. Goście docenią też możliwość samodzielnego skomponowania sałatki, szczególnie jeśli chodzi o zimny bufet. Przepisy są w tym wypadku zbędne, niech goście sami zdecydują o ostatecznym kształcie ich dania. 

Stosując się do tych trzech zasad będziesz miał pewność, że Twoi goście wyjdą z przyjęcia zadowoleni, a ty nie tylko dobrze zarobisz, ale również zyskasz miano dobrego organizatora.

Chcesz zobaczyć więcej?

Załóż konto

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.