Żeby uzyskać efekt wow, zwróć uwagę na kluczowe kwestie. Wielkość talerza powinna być dostosowana do rozmiaru porcji: na tyle duża, abyś mógł wyeksponować danie i jednocześnie na tyle mała, aby porcja nie sprawiała wrażenia zbyt skąpej. Jemy oczami, dlatego zwracaj uwagę na kolorystykę. Szeroko starty parmezan, odpowiednio ułożone zioła, różnokolorowa salsa, czarny makaron – to tylko niektóre z trików, które nie tylko wpływają na smak, ale także pomogą ci wyżej wypozycjonować danie. W zależności od oczekiwanego efektu, dobierz odpowiedni kolor talerzy. Najbardziej bezpieczny i uniwersalny jest biały, gdyż pasuje do większości dań. Nie odciąga on uwagi od potrawy, co ma szczególne znaczenie w restauracjach, które chcą podkreślić wysoką jakość składników. Jeśli jednak chcesz wybrać inny kolor, warto aby korespondował on z daniem, stanowiąc kontrast oraz oddawał klimat miejsca.

Miska do dań z makaronem. Dużo prościej jest zaprezentować danie makaronowe w misce, która w ostatnich czasach przeżywa renesans. Jej kształt pomaga ułożyć makaron i stanowi istotne zabezpieczenie podczas przenoszenia potraw. Stanowi także ułatwienie dla klientów, co znajduje istotne zastosowanie w miejscach nastawionych na szybką obsługę bądź tam, gdzie grupą docelową jest cała rodzina. Zwróć uwagę na głębokość miski – wiele dań makaronowych znakomicie komponuje się w płytszych, szerokich miskach, specjalnie do nich przeznaczonych. Centralne ułożenie w przypadku misek jest dla pasty stworzone. Możesz je podkreślić poprzez  równomiernie rozrzucone elementy. Jeśli zależy ci na bardziej wyszukanej prezentacji dania, sięgnij po miski z szerokim rantem, który stanowi bardziej elegancką formę.

Talerz. Jeśli chcesz uzyskać więcej możliwości układania, nic nie zastąpi płaskiego talerza, jednak wymaga on więcej czasu i ostrożności, aby potrawa przetrwała serwis. Najbardziej uniwersalne są talerze okrągłe oraz owalne, które nigdy nie przestają być modne i które świetnie nadają się do serwowania makaronów. Możesz na nich zastosować plating typu landscape, zachowując długi, liniowy układ zazwyczaj na niskim poziomie. Jeśli zależy ci na bardziej artystycznej wersji, wykorzystaj sosy oraz emulsje, dzięki którym możesz tworzyć akcenty. Natomiast serwując potrawy takie jak caneloni bądź lasagnia, sięgnij po talerze podłużne, które podkreślą ich wyjątkowy charakter. Oprócz formy i kształtu naczynia, także tekstura odgrywa ważną rolę. Nieregularny kształt bądź profilowana powierzchnia podkreślą oryginalność receptury oraz wyjątkowy charakter miejsca.

Nakładając makaron najpierw wymieszaj go z sosem. Dzięki temu nie tylko będzie miał równo rozprowadzony smak, ale także łatwiej będzie Ci go serwować. Długi makaron, taki jak spaghetti czy pappardelle, warto przed nałożeniem na talerz zwinąć na widelec i delikatnie zsunąć na talerz, formując w ten sposób gniazda, które można serwować na różne sposoby. Drobny makaron, jak np. orecchiette, możesz uformować za pomocą kółek, nadając im odpowiedni kształt.

Pozwól swoim gościom, aby zagłosowali na ich ulubione danie makaronowe i weź udział w konkursie „Makaronomania”.

5 sposobów na wyjątkową prezentację dań:

Atrakcyjna zastawa

Atrakcyjna zastawa

Odpowiednio dobrana zastawa może podkreślić zarówno wygląd potrawy jak i wyjątkowy charakter miejsca. Idealny sposób, aby z klasą oddać mniej formalny charakter miejsca. 

Głęboki talerz z szerokim rantem

Głęboki talerz z szerokim rantem

Miska z szerokim rantem to sposób na bardziej elegancką prezentację dania. Odpowiednio dobrana średnica pozwoli Ci na optyczne  powiększenie dania.

Serowanie potraw na nieregularnych talerzach

Serowanie potraw na nieregularnych talerzach

Serwując caneloni bądź lasagnie warto wykorzystać talerz prostokątny bądź kwadratowy, który dodatkowo podkreśli ich kształt.

Gniazdo

Gniazdo

Gniazda to idealny sposób do serwowania długich makaronów. Jeśli chcesz przyciągnąć uwagę, zadbaj aby było wysokie. 

„Gąsienica”

„Gąsienica”

„Gąsienica” to znakomity sposób na  plating makaronu typu spaghetti. Możesz go wykonać na wiele sposobów, zarówno w poziomie jak i w pionie. 

Pozwól porwać się MAKARONOMANII

Chcesz zobaczyć więcej?

Załóż konto

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.