Menu

Zanim rozpoczniesz gotowanie po tajsku, przygotuj odpowiednie składniki.

                   

Białko: wieprzowina i kurczak, rzadziej kaczka i wołowina, tofu, jajko

Skrobia: azjatycki ryż, ryż jaśminowy, makarony ryżowe, pszenne i z fasoli mung

Warzywa: bakłażan, marchew, kapusta, kukurydza, bambus, pomidor, ogórek, kiełki fasoli mung

Owoce: mango, papaja, jackfruit, mangostan, liczi, pomelo, ananas, durian, longan, kokos

Przyprawy i dodatki: czosnek, galangal, kolendra, trawa cytrynowa, tajska bazylia, kurkuma, szalotka, liście kafiru, pasta krewetkowa, sos rybny i papryczki chili oraz cukier palmowy

Jakie dania możesz stworzyć łącząc ze sobą tajskie smaki?

Khao khai chiao

Khao khai chiao

Omlet podawany z ryżem, ogórkiem i ostrym sosem, często jedzony na śniadanie.

Phat wun sen

Phat wun sen

Drobny makaron ryżowy smażony z jajkiem i warzywami, czasem z mięsem lub tofu.

Kaeng phanaeng

Kaeng phanaeng

Kokosowe curry z mięsem: wołowiną, kurczakiem lub owocami morza.

Kaeng phet

Kaeng phet

Czerwone curry z kokosa i papryczek chilli. Często z dodatkiem warzyw, np. bakłażana, mięsa lub tofu.

Kaeng tai pla

Kaeng tai pla

Gęste curry z warzywami, pastą krewetkową oraz kawałkami ryby.

Mamy dla ciebie przepisy, sprawdź je i ciesz się kulinarną wycieczką do Tajlandii.

Tom kha ghai – zupa kokosowa z kurczakiem i galangalem

Tom yum - klarowna zupa z trawą cytrynową, liśćmi kafiru, galangalem, chili i sokiem z limonki, najczęściej z krewetkami lub kurczakiem

Pad thai - średniej grubości makaron ryżowy z jajkiem, kiełkami fasoli mung, sosem rybnym, tamaryndem, limonką i cukrem, posypany orzechami ziemnymi

Som tam – sałatka z zielonej papai, suszonych krewetek i orzechów ziemnych

Khao niao mamuang – słodki deser: ryż gotowany na mleku kokosowym podawany z mango i posypką z fasoli mung