Curry – danie pochodzące z Indii

To pochodzące z Indii danie, które zdążyło już podbić niemal całą Azję, znajduje coraz więcej zwolenników na Zachodzie. Jak powinno wyglądać i smakować? Tu panuje spora dowolność, bo curry ma mnóstwo odmian i w zależności od tego, w jakim kraju, czy nawet jego regionie, się znajdziemy, takie danie otrzymamy. Podstawą oczywiście jest aromatyczny, pełen azjatyckich przypraw i ziół sos (zresztą słowo „curry” wywodzi się właśnie od tamilskiego „kari”, czyli „sos”). W kuchni indyjskiej swą konsystencją przypomina gulasz, w tajskiej jest rzadkim bulionem.

Przygotowanie curry

Przygotowanie dania zwykle rozpoczyna się od przesmażenia na oleju specjalnej pasty curry, co pozwala wydobyć z niej aromat. Dopiero potem zalewa się ją mleczkiem kokosowym lub bulionem (albo jednym i drugim) i wrzuca co tylko fantazja dyktuje – mięso, ryby, owoce morza, warzywa, a nawet owoce. Oczywiście część produktów musi być wcześniej podsmażona. Pasta curry powinna pasować do składników, których chcemy użyć np. żółta (swój kolor zawdzięcza kurkumie) – najłagodniejsza i najpopularniejsza – świetnie współgra z owocami morza i rybami. Czerwona –– pasuje m.in. do czerwonego mięsa oraz ryb. Zielona – najostrzejsza (zrobiona ze świeżych papryczek chili i liści kafiru), zgra się z warzywami i kurczakiem.

Nasi eksperci twierdzą, że curry jest nie tylko pysznym, ale też bardzo wygodnym daniem – można je szybko przygotować, jest dobre na każdą porę dnia i naprawdę trudno je zepsuć. Podaje się je z ryżem lub makaronem np. ryżowym lub sojowym.

Polecany przepis

Czerwone curry z wołowiną

Do tego dania nie musisz używać najdroższych części wołowiny. Doskonale sprawdzi się np. wołowina zrazowa, wcześniej pokrojona i lekko obgotowana.

Sprawdź przepis

Polecane produkty

Żółta pasta curry Knorr

00:13

00:15

00:17

Znajdź więcej porad i ciekawostek o KUCHNIACH ŚWIATA