Ostrygi

Ostrygi

Na największą skalę ostrygi hoduje się w Europie, Stanach Zjednoczonych, Chinach i Japonii. Dostępne są przez cały rok. Ostrygi uważane są za afrodyzjak. Na rynku znajdują się różne ich odmiany, które mają rozmaite kształty i wielkości muszli.

Mięso: delikatne, jędrne, pachnące jodem/morzem.

Idealne: na surowo z cytryną lub szalotką marynowaną w czerwonym occie winnym.

Lubią: kwaśne środowisko: cytryny, octy winne, szalotkę.

Przegrzebki

Przegrzebki

Na całym świecie występuje około 300 różnych gatunków przegrzebków. Komercyjnie jednak wykorzystuje się ich ok. 20. Najwyższej jakości przegrzebki odławia się z zimnych wód europejskich wokół Wysp Brytyjskich i Francji, a w Ameryce z Alaski i Nowej Funlandii.

Mięso: zwarte, białe, połyskujące, o jednolitej strukturze.

Idealne: krótko smażone na maśle, nadają się do sushi.

Lubią: kalafior, korzeń pietruszki, por biały, dobrą sól morską, półtłuste mleko.

Malże

Malże

Występują na całym świecie i są ogólnodostępne przez cały rok. Większa ich część, którą możemy delektować się na stołach, nie pochodzi z naturalnego odłowu, lecz z akwakultur prowadzonych na skalę przemysłową głównie w Azji.

Mięso: delikatne, jędrne, pachnące jodem/morzem.

Idealne: do duszenia, na gorąco, marynowane w białym winie.

Lubią: czosnek, tymianek, liść laurowy, seler naciowy.

Ośmiornice

Ośmiornice

Ośmiornice nie posiadają żadnego pancerza i zamieszkują głównie dno morskie. Większość życia spędzają w jaskiniach i szczelinach skalnych. Ich krępe ciało przechodzi bezpośrednio w długie ramiona chwytne, które są pokryte przyssawkami.

Mięso: bardzo delikatne, białe, aromatyczne.

Idealne: do grillowania, sałatek, na ciepło z sosem vinaigrette z estragonem lub na zimno jako carpaccio.

Lubią: trybulę, pietruszkę, czosnek, ocet balsamiczny, oliwę.

Kraby

Kraby

Kraby są najbardziej rozwiniętymi skorupiakami. Stanowią najbogatszą w gatunku grupę wśród dziesięcionogów, dlatego też ich występowanie jest bardzo szerokie i uzależnione od środowiska życia poszczególnej odmiany.

Mięso: delikatne, słodkie w smaku.

Techniki kulinarne: odnóża pieczone lub gotowane w court-bouillon, obrane świetnie smakują z sosami vinaigrette lub majonezowymi.

Lubią: masło, oliwę, śmietanę, białe wino i koper włoski.

Raki

Raki

Zamieszkują słodkie wody w wolno płynących rzekach, jeziorach, stawach oraz oczkach wodnych na terenach bagiennych. Obecnie w naturalnym środowisku jest ich coraz mniej. Największymi odbiorcami i smakoszami raków są Francuzi i Niemcy.

Mięso: delikatne, aromatyczne, lekko słodkie.

Idealne: do gotowania w wodzie z koprem i cytryną, później obieramy mięso z ogona i szczypiec.

Lubią: koperek, brandy, cytrynę.

Homary

Homary

Homary łowi się w Europie oraz w Ameryce Północnej, stąd też pochodzą dwie najbardziej znane odmiany. Obie występują głównie w zimnych morzach, a ich głównym atrybutem są duże i mocne szczypce.

Mięso: białe, delikatne, o lekkim morskim aromacie.

Idealne: duszone ála mariniere, gotowane i podawane z sosami emulsyjnymi, grillowane lub na surowo – sashimi w kuchni japońskiej.

Lubią: czosnek, seler naciowy, świeży listek laurowy, cytrynę.

Krewetki

Krewetki

Cenione i łowione na całym świecie. Szacuje się, że w celach spożywczych w obrocie jest około 350 odmian krewetek, które różnią się od siebie głównie wielkością oraz smakiem.

Mięso: zwarte, delikatne w smaku i chude.

Idealne: do smażenia, wędzenia oraz duszenia w tempurach, na zimno w sałatkach lub na surowo.

Lubią: czosnek, chili, kolendrę, limonkę, pietruszkę, mleko kokosowe.

Langusty

Langusty

Mają gruby i sztywny pancerz. Przeciętna długość ich ciała wynosi 30 cm, ale zdarzają się bardziej okazałe sztuki. Ten najdelikatniejszy przysmak kulinarny występuje przede wszystkim w ciepłych wodach.

Mięso: białe, delikatne, o lekkim morskim aromacie.

Idealne: duszone ála mariniere lub gotowane i podawane z sosami emulsyjnymi, nadają się na grilla.

Lubią: mocne aromaty: czosnek, chili, limonkę, kolendrę.

Kalamary

Kalamary

Kalmary posiadają dziesięć ramion i charakterystycznie zbudowane ciało o torpedowym kształcie. Są świetnymi pływakami i doskonałymi łowcami. Stanowią popularny smakołyk na całym świecie.

Mięso: zwarte, białe i delikatne w smaku.

Idealne: do smażenia w cieście lub krótkiego grillowania, duże świetnie smakują duszone w warzywach.

Lubią: sos sojowy, natkę pietruszki, anyż.