Granica między nowoczesną, a tradycyjną kuchnią jest stosunkowo cienka. Trudno zaliczyć je tylko do jednej kategorii. Obie są w cenie. Trudno nie zachwycić się prawdziwym klasycznym smakiem, czy też wyrafinowaniem czasem ekscentrycznych nowości. Najlepiej więc znaleźć złoty środek – łącząc „stare” z „nowym”.

Kuchnia tradycyjna ma bardzo rozległe korzenie, a do jej ewolucji przyczynili się przedstawiciele różnych państw. Przykładowo, za powstanie pierwszej książki kucharskiej odpowiedzialny jest Włoch. Rewolucji w postaci haute cuisine, który do dziś pozostaje symbolem kulinarnego luksusu, dokonał Francuz. Hiszpan dał z kolei początek kuchni molekularnej. Ich odkrycia dały natomiast początek „amuse-bouche”.

Przygotowane przez naszych szefów kuchni przepisy są wariacjami na temat klasycznych dań kuchni tradycyjnej. Wynikiem nieszablonowych połączeń będzie prawdziwie wyrafinowany smak, który zachwyci Twoich gości! Niech udostępnione przez nas przepisy zainspirują Cię do poszukiwania nowych rozwiązań! Poznaj historie kulinarnych rewolucjonistów, którym zawdzięczamy amuse-bouche i sam odkrywaj nowe smaki!

Przewodnik po sosach podstawowych

Przewodnik po sosach podstawowych

Trudno uwierzyć, ale sosy dopiero w XIX w. stały się pełnoprawnymi elementami dania. To Auguste Escoffierr wyniósł drressing na piedestał i to on wybrał pięć sosów bazowych, będących podstawą w kuchni. Pobierz nasze drzewo sosowe i przypomnij sobie jak wykonać podstawowe sosy.

Pobierz infografikę

Chcesz zobaczyć więcej?

Załóż konto

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.