Daniel Uliczny, Krzysztof Ruciński - Restauracja Winosfera w WarszawiePlease enter title

Daniel Uliczny, Krzysztof Ruciński - Restauracja Winosfera w WarszawiePlease enter title

Daniel Uliczny, miłośnik kuchni polskiej i francuskiej, ale ponad wszystko kuchni swej żony oraz Krzysztof Ruciński, pasjonat kuchni naturalnej bazującej na świeżych, lokalnych produktach. Gotują ramię w ramię w restauracji Winosfera w Warszawie.

Szef zespołu – Daniel Uliczny już po zakończeniu edukacji w szkole średniej rozpoczął długoletnią współpracę z Hotelem Le Regina. W tym czasie poza doświadczeniem w kuchni zdobył również tytuł inżyniera na SGGW oraz odbył staż w Londyńskiej restauracji Square odznaczonej dwiema gwiazdkami Michelin. Obecnie jako sous chef w wolnym czasie czyta książki kucharskie… również dwójce swoich dzieci.

Rolę kucharza pomocniczego podczas finału konkursu Primerba Cup 2016 pełnić będzie urodzony w Warszawie Krzysztof Ruciński – junior sous chef w Winosferze pracujący wraz z Danielem u boku szefa kuchni Jakuba Adamczyka. Swą podróż w kuchni zaczął w restauracji Amber Room, gdzie spotkał wielu wspaniałych kucharzy, którzy, jak mówi, nauczyli go szacunku do każdego produktu.

Michał Wester, Igor Antoszewski - Olszewskiego 128 we Wrocławiu

Michał Wester, Igor Antoszewski - Olszewskiego 128 we Wrocławiu

Absolwenci Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu z 2014 r. Po zakończeniu nauki rozpoczęli ścieżkę zawodową, którą podążają wspólnie do dziś. Początkowo wiodła ona przez The Granary La Suite Hotel Wrocław, restauracja ,,Mennicza Fusion" *****, a od 2015 roku do dziś - Olszewskiego 128 Wrocław.

Michał Wester - razem z Igorem Antoszewskim brał udział w wielu konkursach kulinarnych dla uczniów szkół gastronomicznych, niemal za każdym razem stając razem na podium. Zaraz po ukończeniu technikum trafił pod skrzydła Bogumiła Mroczko i Katarzyny Daniłowicz gdzie zdobywał dalszą wiedzę i rozwijał umiejętności. Od października 2015 roku dalej pracuje u boku swego szefostwa w restauracji Olszewskiego 128.  O ile na pytanie o ulubioną kuchnię z łatwością odpowiada: nowoczesna kuchnia polska, o tyle zaprzecza jakoby był w stanie wskazać ulubione danie. Chętnie podąża za nowościami i trendami wypróbowując nowe produkty i łączenia smakowe. Poza kuchnią interesuje się sportem.

Igor Antoszewski – wraz z Michałem uczyli się w tej samej klasie szkoły gastronomicznej, a wspólne konkursy i zwycięstwa utwierdziły ich w przekonaniu, że stanowią zgrany zespół. Wspólnie doszli zatem do wniosku o kontynuowaniu współpracy. Na początku kariery zawodowej w restauracji Mennicza Fusion, a następnie, tj. od 2015 roku przeniósł się z Katarzyną Daniłowicz do restauracji Olszewskiego 128. O jego pasji i umiejętnościach świadczą liczne osiągnięcia: „Zgotuj sobie sukces 2014”, Warszawa - I miejsce, ,,Ale Pasztet” 2013 i 2014, Kliczków - I miejsce, ,,Zgotuj sobie sukces 2013”, Warszawa - III miejsce, ,,Kuchnia Polska w Tradycji Świat Bożego Narodzenia” 2013, Warszawa - I miejsce, ,,Kuchnia Polska w Tradycji Świat Bożego Narodzenia” 2013, Warszawa - I miejsce. Ponadto konkursy i turnieje: „Na najlepszy przepis wykorzystujący produkty regionalne i zarejestrowane” 2013, Warszawa - II miejsce, „Na najlepszy przepis wykorzystujący produkty regionalne i zarejestrowane” 2013, Warszawa - II miejsce, Turniej 4 miast”, Stadthagen - II miejsce Igor jest zapalonym wędkarzem i podróżnikiem. Jak sam o sobie mówi, nie potrafi wysiedzieć w jednym miejscu i kocha zwiedzać.

Przemysław Gryz, Rafał Grzegorzek - Restauracja Art Déco w Hotelu SPA Dr Irena Eris Polanica Zdrój

Przemysław Gryz, Rafał Grzegorzek - Restauracja Art Déco w Hotelu SPA Dr Irena Eris Polanica Zdrój

Ambitni zdobywcy Kulinarnego Pucharu Polski – Rafał w roku 2015, Przemysław rok wcześniej. Obaj pracują obecnie w Restauracji Art  Déco w Hotelu SPA Dr Irena Eris Polanica Zdrój, w przeszłości rozwijali skrzydła w restauracji Amber Room w Warszawie.

Przemysław Gryz - od roku 2005 sprawdzał się na różnych działach 5-cio gwiazdkowego hotelu The Westin w Warszawie. Dzięki temu w tym okresie zdobył zupełnie inne, szerokie spojrzenie na prace w gastronomii. Dużo przyjemności, przyniosła mu praca w restauracji Fusion. To właśnie tam mógł wychodzić naprzeciw oczekiwaniom gości poprzez pracę na otwartej kuchni i tworzeniu dań. Następne lata spędził w restauracji Amber Room w Warszawie. Aktualnie pracuje na stanowisku zastępcy Szefa Kuchni w Restauracji Art  Déco w Hotelu SPA Dr Irena Eris Polanica Zdrój, co jak mówi, otwiera przed nim szereg nowych możliwości. Realizuje je uczestnicząc z powodzeniem w wielu konkursach kulinarnych, w tym w Kulinarnym Pucharze Polski w 2014 r., w którym zajął pierwsze miejsce. Jego ulubioną kuchnią jest kuchnia polska w nowoczesnym wydaniu. W wolnych chwilach poświęca się cukiernictwu oraz pszczelarstwu.

Rafał Grzegorzek – w Warszawskiej Amber Room zdobył największą wiedzę na temat gotowania, a jego kariera zawodowa nabierała tępa, które nie zwalania do dziś. Obecnie pracuje w Restauracji Art  Déco w Hotelu SPA Dr Irena Eris Polanica Zdrój. Praca i rozwój zawodowy sprawiają mu wiele satysfakcji. Nie boi się wyzwań, co potwierdza stając na podium w wielu konkursach kulinarnych. Za swe najważniejsze osiągnięcie, obok zdobycia pierwszego miejsca w Kulinarnym Pucharze Polski w 2015 r., uważa udział w programie TOP CHEF 6.

Paweł Zasławski, Maciej Kubicki - Restauracja Kuchnia i Strych w Obornikach

Paweł Zasławski, Maciej Kubicki - Restauracja Kuchnia i Strych w Obornikach

Na zdobywaniu doświadczenia zawodowego skupili się już na wczesnym etapie swej kulinarnej edukacji rozpoczynając praktyki. Ich losy w gastronomii rozpoczęły się w tym samym technikum gastronomicznym im. Jana Kilińskiego w Gnieźnie,  zawiodły do poznańskiej restauracji Muga, a ostatecznie do Restauracji Kuchnia i Strych w Obornikach.

Paweł Zsławski  - Marzenie o byciu kucharzem rosło w nim od szóstej klasy szkoły podstawowej. Tak jasno sprecyzowany cel mógł zawieść go tylko na jedną - kulinarną drogę i w 2010 roku ukończył technikum gastronomiczne w Gnieźnie. Pierwsze 2-letnie praktyki odbył w nieistniejącej już restauracji Czerwony Fortepian, a podczas ostatniego roku szkolnego zdobywał wiedzę w restauracji Milano. Po zdaniu matury i egzaminu zawodowego rozpoczął pracę w Hugo Restaurant, gdzie zdobył solidne podstawy gotowania. Kolejnym etapem była praca w La Passion Du Vin, gdzie ucząc się od Artura Skotarczyka ugruntował wcześniej zdobytą wiedzę. W 2013 roku objął stanowisko szefa kuchni w restauracji Zielone Słonie. Chęć zdobycia kolejnego doświadczenia zawiodła go w 2014 roku do restauracji Muga, gdzie został zastępcą szefa kuchni i pracował do końca lipca bieżącego roku. Aktualnie reprezentuje restaurację Kuchnia i Strych w Obornikach. Ulubiona kuchnia to francuska, jednak gotując z entuzjazmem czerpie z szeroko pojętej kuchni europejskiej, pasjonując się dodatkowo cukiernictwem i kawą.

Maciej Kubicki – Po ukończeniu technikum gastronomicznego w Gnieźnie dalszą naukę pobierał na studiach pierwszego stopnia na kierunku Hotelarstwo i Gastronomi w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Pierwsze zawodowe kroki stawiał w rodzinnej firmie gastronomicznej w Gnieźnie. Koleją praktykę odbył w hotelu Sheraton w Poznaniu. Po roku rozpoczął podróże po Europie, podczas których pracował w hotelach na europejskim poziomie, gdzie odbywał praktyki przez łącznie niemal 1,5 roku. Celem pierwszej podróży była Majorka - hotel Melia Cala D’or, drugiej Francja - Hotel La Vielle Post w Lonseborgu w Alpach, a kolejnej Grecja, gdzie pracował w resorcie Sani Resort w Hotelu Porto Sani Village na Chalkidiki. Po powrocie do Polski odbył 2-miesięczny staż w Restauracji Atelier Amaro w Warszawie, natomiast od marca do chwili obecnej pracuje w restauracji Muga w Poznaniu.  Jego ulubiona kuchnia to kuchnia śródziemnomorska bazująca głównie na owocach morza, a zainteresowania to podróżowanie i czytanie książek

Paweł Spodzieja, Marcin Janicz - Hotel HP Park w Poznaniu

Paweł Spodzieja, Marcin Janicz - Hotel HP Park w Poznaniu

Paweł i Marcin tworzą prawdziwie poznański team. Obaj uczyli się w poznańskich szkołach, a następnie pracowali w restauracjach znanych poznańskich hoteli. Obecnie w Hotelu HP gdzie zgodnie hołdują m.in. kuchni staropolskiej.

Paweł Spodzieja – Absolwent Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im J.J Śniadeckich w Poznaniu. Pierwsze kroki stawiał jako samodzielny kucharz w 2006 roku w Hotelu Campanile, a następnie Hotelu Dorrian. Kolejno pracował w Hotelu Rezydencji Solei, Hotelu Ilonn, a także Hotelu Daglezja, gdzie po raz pierwszy podjął wyzwanie jako zastępca szefa kuchni. Obecnie swą wiedzę i doświadczenie w gastronomi poszerza w Hotelu Hp Park u boku szefa kuchni Dominika Brodziaka.  Interesuje się szeroko pojętym dziedzictwem kulinarnym, wędkarstwem, tenis stołowym i muzyką.

Marcin Janicz - Wykształcenie zdobył w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu. Praktykę zawodową rozpoczął w czerwcu 2007 roku w hotelu Polonez Poznań, gdzie po zakończeniu praktyk znalazł zatrudnienie na stanowisku pomocnika kucharza, a po dwóch latach rozpoczął pracę jako samodzielny kucharz. Od 2012 roku pod okiem profesjonalistów HP Park Poznań dalej wzbogaca swój warsztat kulinarny. Poza gotowaniem rozwija wszechstronne zainteresowania związane z zoologią, sportem, muzyką, sztuką, literaturą, kinematografią i militariami.

Marcin Trzciński, Michał Kowalski - Hotel Platinum Palace, Restauracja Enjoy w Poznaniu

Marcin Trzciński, Michał Kowalski - Hotel Platinum Palace, Restauracja Enjoy w Poznaniu

Pasjonaci smaków, zapachów i gotowania tworzący zgrany team na co dzień w restauracji Enjoy w Hotelu Platinum.

 

Marcin Trzciński – Rozwój kariery zawodowej rozpoczął przeszło 12 lat temu. W 2004 ukończył Technikum Gastronomiczne w Gnieźnie na kierunku Technik Technologii Żywności. Pracę w branży rozpoczął w Hotelu Sheraton w Poznaniu. Talent kulinarny rozwijał w znanych poznańskich miejscach, takich jak: Hotel Twardowski Poznań, Restauracja Hugo, Novotel Poznań Centrum, Gospoda pod Koziołkami, Restauracja Gusto Food&Wine Obecnie natomiast w Restauracji Enjoy w Hotelu Platinum Palace. Zaczynając od stanowiska młodszego kucharza poznawał świat gastronomii szlifując talent i dążąc do doskonałości. Jak mówi o swej pracy, w kuchni dba o szczegóły, estetykę dań oraz smak. Interesują go kuchnie świata, najbardziej kuchnia tajska oraz śródziemnomorska. Ceni świeżość dań, dlatego pracuje wyłącznie na najświeższych produktach, wiele rzeczy przygotowując samodzielnie jak np. chleb czy ravioli. Ulubionym produktem w kuchni jest świeży tymianek.

 

Michał Kowalski – kuchnią interesuje się od dzieciństwa. W jego rodzinnym domu, zawsze pachniało w niej ciastem drożdżowym, suszonymi prawdziwkami i świeżymi ziołami. Dzięki trzymiesięcznej praktyce zawodowej w hotelu Louis Creta Princess***** na greckiej wyspie Kreta, poznał funkcjonowanie hotelowej kuchni od podstaw. W 2010 roku podjął pracę w hotelu Moran. Od 2015 roku do chwili obecnej zatrudniony w restauracji Enjoy w hotelu Platinum Palace w Poznaniu. W lipcu bieżącego roku miał możliwość skorzystania z zaproszenia na wyjazd studyjny do Wielkiej Brytanii, gdzie poznał wyjątkowy produkt jakim  jest świeża jagnięcina brytyjska.  Oprócz gastronomi i szeroko rozumianych kulinariów, interesuje się turystyką, która jest z nimi ściśle powiązana. Ulubione smaki to kuchnia śródziemnomorska pachnącą morzem, słodkimi pomidorami, oliwą oliwek i ziołami…

Piotr Huszcz, Paweł Gałecki - Hotel Restauracja Piano Lublin

Piotr Huszcz, Paweł Gałecki - Hotel Restauracja Piano Lublin

Obaj mają na swoich kontach udziały i sukcesy w konkursach gastronomicznych. Obaj pierwsze kroki w gastronomii stawiali w Lublinie i tam też dziś razem pracują.

Piotr Huszcz – Zaczynał w restauracji Piwnica w Lublinie i od tamtej pory kocha gotowanie i wszystko co z nim się wiąże. Ważnym dla niego miejscem była praca w restauracji Old Pub. Obecnie, jako szef kuchni w Hotelu Restauracji Piano, ceni sobie pracę ze swoją, jak sam mówi, wspaniałą ekipą: Mariolą, Magdaleną, Anną, Katarzyną, Pawłem, Łukaszem, Darkiem, Radkiem, Małgorzatą i Zofią. Jego pasją jest wędkarstwo.

Paweł Gałecki – Początek jego kulinarnej drogi miał miejsce w Gospodzie u Alfreda w Lublinie, która następnie powiodła go do restauracji Nowy Graf gdzie skupił się na kuchni europejskiej. Kolejny etap to Hotel Lwów, w którym poznawał tajniki kuchni kresowej i ukraińskiej. W hotelu Willowa przez 3 lata pracował jako zastępca szefa kuchni, a od 2014 roku pracuje w hotelu Piano i tu rozwija kunszt kulinarny. W 2014 roku zdobył pierwsze miejsce w konkursie kulinarnym Lubelskie smaki. Uwielbia kuchnię swojej żony. Marzy mu się własny dom z ogrodem w kuchni, uwielbia eksperymenty związane z fermentacją i kiszeniem.

Dawid Drgas, Michał Wietrzycki - Bazar Poznański w Poznaniu

Dawid Drgas, Michał Wietrzycki - Bazar Poznański w Poznaniu

Drużyna Poznańskiego Bazaru z doświadczeniem pracy w najbardziej rozpoznawalnych punktach na gastronomicznej mapie miasta.

Dawid Drgas - przygodę z gotowaniem zaczął w 2005 roku w restauracji „Wika”, gdzie odbywał praktyki zawodowe i następnie pracował jako kucharz. Uczęszczał do Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta, a także zaocznie do Technikum Przemysłu Spożywczego im. J.J Śniadeckich w Poznaniu.
W 2008 roku został kucharzem w restauracji Adria w Poznaniu. Trzy lata spędził w Hotelu Szablewski pod Poznaniem, najpierw jako kucharz, a następnie zastępca Szefa kuchni. Obecnie pracuje na stanowisku zastępcy Szefa Kuchni w Bazarze Poznańskim i współpracuje z firmą Kikkoman oraz Tabasco przygotowując pokazy kulinarne.
Oprócz gotowania fan polskiego rapu, piłki nożnej i horrorów Wesa Cravena. Ulubione danie: biodrówka jagnięca gotowana SV z ziemniakami boulanger sosem paloise, karmelizowanymi marchewkami i szparagami.

Michał Wietrzycki - pracę zawodową rozpoczął w 2010 roku w jednej z poznańskich restauracji z kuchnią orientalną. Następnie, od 2013 roku pracował przez okres 2 lat w Enjoy Restaurant pod czujnym okiem Dominika Brodziaka.
Kolejnym krokiem była praca z Ernestem Jagodzińskim w Cucinie w Poznaniu.
Obecnie ścieżka zawodowa poprowadziła go do Bazaru Poznańskiego, gdzie pracuje jako kucharz.

Kajetan Świokła, Patryk Lewandowski - IBB Andersia Hotel Poznań

Kajetan Świokła, Patryk Lewandowski - IBB Andersia Hotel Poznań

Pasjonaci kuchni staropolskiej w nowoczesnym wydaniu.

Kajetan Świokła – Pochodzi ze Szczecinka, gdzie ukończył Liceum Gastronomiczne i zaraził się pasją do gotowania.  Po uzyskaniu tytułu magistra na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka, przeprowadził się do Poznania. Od tego momentu przygoda z gastronomią zaczęła nabierać tempa i zaowocowała pracą w wielu dobrych poznańskich restauracjach. Od  trzech lat pracuje jako kucharz w Restauracji Flavoria w Hotelu Andersia.   Interesuje się kuchnią staropolską w nowoczesnej odsłonie.

Patryk Lewandowski - wraz z rozpoczęciem praktyk w Hotelu Andersia oraz podjęciem nauki w szkole gastronomicznej w 2011 rozpoczął swą kulinarną podróż. Po ukończeniu szkoły realizuje się jako kucharz w restauracji Flavoria w Hotelu Andersa współpracując z Kajetanem Świokłą. Jego ulubioną kuchnią, jest kuchnia staropolska w nowoczesnym wydaniu.

Zwycięzca MKSK 2016 Łukasz Daszyński, Klaudia Jankowska

Zwycięzca MKSK 2016 Łukasz Daszyński, Klaudia Jankowska

Pasjonaci i specjaliści kuchni śródziemnomorskiej i nie tylko. Łukasz interesuje się kuchnią fusion, uwielbia sushi i inspiruje się daniami lokalnej kuchni podczas podróży. Klaudię fascynuje kuchnia polska, a predyspozycje kulinarne, które ujawniała od najmłodszych lat rozwijała wraz z mamą, która również gotuje zawodowo.

Łukasz Daszyński - Od 2015 roku uczeń Technikum Gastronomicznego im. Karola Libelta w Poznaniu. Praktyką w greckiej tawernie Mykonos w Poznaniu rozpoczął pierwszy etap swej kariery zawodowej. Następnie w kuchni Hotelu Ilonn zdobywał praktyczną wiedzę oraz miał okazję nawiązać kontakt z szefami kuchni, u boku których uczestniczył w licznych wydarzeniach, takich jak poznańscy kucharze razem w restauracji Cucina, w poznańskim Bazarze i w Pałacu Mierzęcin czy kolacja na cztery ręce u Ernesta Jagodzińskiego. Jako uczeń drugiej klasy został laureatem ogólnopolskiego konkursu „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej”, co uczyniło go najmłodszym zwycięzcą w historii konkursu. Odbył staż w restauracji Hisop w Barcelonie uhonorowanej gwiazdką Michelin oraz praktyki u Tomasza Purola w restauracji Blow up Hall 5050 w poznańskim Browarze. Ponadto brał udział w warsztatach Culinary Excellence w hotelu Mercure w Poznaniu. W przyszłym roku chciałby spróbować swoich sił w narodowej kadrze młodych kucharzy.

Klaudia Jankowska – Od roku 2014 odbywała liczne staże: praktyka kulinarna Hotel Park Poznań, staż w restauracji Enjoy w Poznaniu, staż w restauracji Hisop (1 gwiazda Michelin) w Barcelonie oraz staż w restauracji Concordia Taste w Poznaniu. Zwyciężczyni konkursu „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2015”. Pasję do gotowania zaszczepiła w niej mama, z którą spędzała czas w kuchni od najmłodszych lat. Zawsze uprzedzała ją, że to, poza satysfakcją, również ciężka praca. Mimo to postawiła na gastronomię i stara się wykorzystywać każdą sytuację, w której może pogłębić swoją wiedzę. Hobbystycznie uprawia jazdę konną.

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.
Załóż konto