20 listopada w Akademii Chefmanship Unilever Food Solutions w Poznaniu, odbył się finał Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej. Była to już XV odsłona corocznego konkursu organizowanego przez Unilever Food Solutions.

Tym razem dziesięciu finalistów miało za zadanie przygotowanić wegetariańskiego dania głównego z bakłażana oraz dowolnego rodzaju kaszy, w sześciu porcjach. Uczestnicy popisali się niezwykłą kreatywnością oraz warsztatem kulinarnym na bardzo wysokim poziomie. 

Po zaciętej walce młodych utalentowanych kucharzy, Jury konkursu w składzie:

  • Jakub Ignyś - Szef Kuchni Hotel Sheraton Poznań
  • Joanna Ochniak - Organizatorka konkursu Wielkopolski Kucharz Roku
  • Andrzej Jakomulski - Szef Kuchni SublÏma Restaurant
  • Krystian Szopka - Szef Kuchni The Kitchen Studio Kulinarne
  • Piotr Porada - Szef Kuchni Hotel Arłamów
  • Zbigniew Łęgowski z Hotelu Hampton by Hilton w Warszawie

dokonało decyzji, kto stanie na podium w tegorocznej XV edycji Młodego Kreatora. 

I miejsce...

... i główną nagrodę zdobyła Agnieszka Kata z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie i jej ravioli z kaszotto z bakłażanem i grzybami w towarzyszeniu puree z pasternaku, puree z bakłażana, sosu kasztanowego, chipsu z kaszy gryczanej, piklowanej cebuli oraz oliwy z natki. 

Laureatkę przygotowała Pani Beata Łuka z ZSG w Rzeszowie. 

II miejsce...

... zajął Aleks Rogacki z ZSG w Poznaniu. Danie, jakie zaprezentował to bakłażan faszerowany caponatą z baba ghanoush, arancchini z kaszy bulgur z grzybami i chutney'em jabłkowo-cebulowym.

III miejsce...

... na podium powędrowało do Tomasza Jarmolskiego z ZS Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej, który zaprezentował Jurorom warzywa korzenne z musem z bakłażana w cieście francuskim w towarzystwie kruchego cistka z kaszą pięczak i grzybami oraz sosu z rokitnika. 

 

Nagrody w konkursie

Nagrody w konkursie

I miejsce - staż w restauracji z gwiazdką Michelin oraz udział w finalekonkursu nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski;

II miejsce - mikser KitchenAid;

III miejsce - profesjonalne noże DICK.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom jubileuszowej edycji konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej i gorąco zachęcamy do wzięcia udziału jego w kolejnej odsłonie już za rok!