Ile gotować jajko w koszulce?

Jak długo gotować jajko w koszulce? Wszystko zależy od oczekiwanych efektów.

  • 2 minuty: płynne żółtko i półpłynne białko
  • 3 minuty: płynne żółtko i ścięte białko
  • 4 minuty: częściowo płynne żółtko i ścięte białko

Ocet i sól w jajkach w koszulce

Lekko posolona woda do przygotowania jajek w koszulce wydobędzie charakterystyczny smak jajka.

Podczas przygotowania jajka poche należy pamiętać o dodaniu octu. Dzięki kwaśnemu środowisku białko szybciej się ścina, co pozwala na utworzenie idealnego kształtu jajka.

Proporcje octu do wody powinny wynosić 2 łyżki octu 10% na 1 litr wody.

Jakość jajek ma kluczowe znaczenie

Aby uzyskać idealny kształt jajka w koszulce, konieczny jest wybór jak najświeższego jajka. Świeże jajka mają gęstsze białko, które lepiej ścina się w kontakcie z wodą i tworzy idealny kształt.

Starsze jajka mają luźniejsze, bardziej wodniste białka. Nie ścinają się one w ładny sposób, rozlewając się podczas gotowania.

Gotowanie jajka w koszulce – temperatura wody

Czy Twoje jajka w koszulce mają tendencję do formowania się w nieregularne kształty, „pienienia się” lub tworzenia białkowych „nitek”? Mogą być tego dwie przyczyny.

  1. Za zimna woda. Jeśli białko zbyt długo się wiąże, może rozlać się w wodzie.
  2. Intensywnie wrząca woda. Wrząca woda sprawia, że białko pieni się zanim zdąży się ściąć.

Idealna woda do gotowania jajek w koszulce to woda tuż przed osiągnięciem momentu wrzenia – wystarczająco gorąca, by białko mogło się ściąć i wystarczająco spokojna, aby uzyskać idealny kształt.

Umieszczanie jajka w wodzie

Nigdy nie wbijaj jajka bezpośrednio do wody! Najpierw wlej je do ramekinu lub małej miseczki. Dzięki temu unikniesz sytuacji, w której jajko zbyt szybko wpada do wody i rozpływa się w niej.

Podgrzej wodę do momentu wrzenia, mieszaj zdecydowanym ruchem do wytworzenia wiru i powoli wlej w jego środek jajko z miseczki.

Ugotowane jajko warto odcedzić na ręczniku papierowym, aby woda nie dostała się do dania. Jeśli z Twojego białka uformowały się „nitki”, możesz je odciąć nożyczkami lub nożem.

Poznaj również inne ciekawy pomysły na wykorzystanie jajka w potrawach w kategorii jajko – poznaj je na nowo!