Postaw na warzywa sezonowe

Szefowie kuchni gotujący dla osób niejedzących mięsa chętniej eksplorują bogactwo warzyw. Zimą ich asortyment jest ograniczony. To wyzwanie dla twórców dań, które wyzwala prawdziwą kreatywność – i często zamienia znane składniki w odkrywcze potrawy.

Jakie warzywa są dostępne zimą?

Zimowe zupy

Nic nie rozgrzewa tak, jak zupy. Warto zadbać, by w Twoim menu znalazły się opcje wegetariańskie i wegańskie, na przykład:

  • Ekskluzywnie: bulion z palonego pora z domowym makaronem z estragonem
  • Tradycyjnie: starofrancuska zupa cebulowa
  • Domowo: wegański krupnik z wędzonym tofu
  • Modnie: krem z selera i ziemniaków, mleka kokosowego i oliwy z nasion kolendry
  • „Comfort food”: zupa serowa z grzanką

Kluski i makarony

Mączne potrawy to zimowy „comfort food” – czyli potrawy, które dostarczają sentymentalnych wspomnień i zwykle, są niezdrowe i kaloryczne. Poniżej kilka propozycji.

  1. Tagliatelle + gorgonzola + śmietana + szpinak
  2. Gnocchi + sos pomidorowy + mozzarella + bazylia
  3. Cannelloni + soczewica + suszone pomidory + beszamel
  4. Soba + wędzone tofu + warzywa sezonowe + teriyaki

Rozgrzewające kuchnie świata

Inspiracji na zimowe potrawy można szukać także w kuchniach świata. Potrawy bliskowschodnie i dalekowschodnie, a także pochodzące z Ameryki Południowej posiadają dużo rozgrzewających przypraw korzennych oraz pikantnych dodatków, przez co świetnie pasują do naszej zimowej aury.

Dania Bliskiego Wschodu

  • Chrupiący falafel z pitą i hummusem
  • Mujadarra – ryż z soczewicą i rumianą cebulą
  • Borek, czyli ciasto filo ze szpinakiem i serem feta

Dania Dalekiego Wschodu

  • Indyjski pikantny dal
  • Tajska zupa Tom Kha
  • Kremowy ramen z tofu

Dania Ameryki Południowej

  • Wegetariańska jambalaya
  • Meksykańska zupa z czarnej fasoli
  • Arepy z grillowanymi warzywami

Zobacz również: 3 trendy w gastronomii na zimę.