Dlaczego kuchnia tajska smakuje tak wyjątkowo? Gdyż opiera się na wielu składnikach niedostępnych w tradycyjnych warzywniakach. W co musisz się zaopatrzyć, by gotować autentycznie po tajsku?

Galangal

Galangal

Korzeń, który choć wygląda podobnie jak imbir, posiada zupełnie inny smak. Posiada wyraziście cytrusową nutę, niekiedy z wyczuwalnym aromatem sosny. Jest też jednym z podstawowych składników czerwonej pasty curry, którą można znaleźć w naszym sklepie. 

Tamarynd

Tamarynd

Zwany „daktylem Indii” strąk drzewa tamaryndowca to podstawa wielu sosów w Tajlandii. Jego kwaśny, lekko owocowy smak orzeźwia każdą pikantną potrawę.

Sos rybny

Sos rybny

Wykonany z zasypanych solą i sfermentowanych ryb sos jest używany jako zamiennik soli. Dodaje potrawom nie tylko słonego smaku i rybnego aromatu, ale również intensywnego posmaku umami.

Liście limonki kaffir

Liście limonki kaffir

Te liście robią dużą różnicę przy tajskim gotowaniu – nadają limonkowego aromatu potrawom, jakim jak curry czy zupy bez zakwaszania ich.

Trawa cytrynowa

Trawa cytrynowa

Ma podobne zastosowanie, jak liście limonki kaffir, ze względu na wysoką zawartość tego samego olejku eterycznego co cytryna.

Tajska bazylia

Tajska bazylia

Od włoskiej bazylii różni się nie tylko wyglądem, ale również smakiem. Posiada piękne, purpurowe łodygi i ostro zakończone liście. Ma ostrzejszy smak i można w niej wyczuć aromaty lukrecji, anyżu czy mięty.

Mleko kokosowe

Mleko kokosowe

Dobrej jakości mleko kokosowe powinno zawierać jak najwięcej ekstraktu z kokosa – co najmniej 80 procent. Dzięki temu uzyskasz prawdziwie kokosowy smak i aromat. Dobrą propozycją jest też mleczko kokosowe w proszku o zawartości aż 90% ekstraktu z kokosa, dostępne w naszym sklepie. Dzięki swojej sypkiej formie, można łatwo uzyskać odpowiednią intensywność smaku.

Cukier palmowy

Cukier palmowy

Cukier palmowy oferuje delikatnie karmelizowaną słodycz, o smaku podobnym do jasnego cukru trzcinowego. W porównaniu do tradycyjnego cukru w formie drobnych kryształków, występuje głównie w formie bloków, które można zetrzeć lub rozpuścić dla otrzymania odpowiedniej dawki.