Niełatwo znaleźć wspólne mianowniki dla złożonej kuchni USA. Warto więc przyjrzeć się poszczególnym regionom – i temu, co w nich na co dzień jedzą Amerykanie.

Południowe Stany Zjednoczone

Królestwo kukurydzy. To tutaj zjemy najlepszy chlebek kukurydziany, a na śniadanie otrzymamy miskę grits – czyli gotowanej kaszy kukurydzianej.

Ulubionym mięsem jest smażony kurczak, choć popularne są też grillowane kawałki czerwonego mięsa oraz gotowane szynki. Ciekawą i prostą w wykonaniu propozycją z naszego zbioru przepisów jest Kurczak po amerykańsku.

W Luizjanie możemy skosztować kuchni kreolskiej, w tym jambalaya – jednogarnkowej potrawy z ryżu, papryki i pomidorów z dodatkiem owoców morza, kurczaka lub kiełbasy.

Środkowy Zachód

Pożywność i energetyczność to podstawa kuchni Środkowego Zachodu. Dlatego obiady opierają się na tłustych mięsach i ziemniakach.

To region, w którym niegdyś znajdowało się wiele odkrywek i kopalni. W związku z tym popularne są ciasta wypełnione mięsem, które można było zabrać ze sobą do pracy.

Dodatkowo, to tu nowe miejsce do życia znalazło wielu imigrantów z Niemiec – stąd popularność kapusty kiszonej oraz pieczonej kiełbasy, czyli Bratwurst.

Kalifornia i Zachodnie Wybrzeże

W Kalifornii modnie jest być zdrowym. Dlatego więcej niż w innych miejscach gotuje się w domu i korzysta ze świeżych warzyw i owoców – oraz, oczywiście, z awokado.

To tu mocno widać wpływy kuchni meksykańskiej. Na przystawkę często uda nam się zamówić taco, a dania obiadowe posiadają rozpoznawalny aromat przypraw korzennych i ostrej papryki. Wartym wypróbowania przepisem jest Tacos z szarpaną wieprzowiną i grillowanym ananasem, który z pewnością przypadnie do gustu fanom kuchni meksykańskiej.