Grill – jak urozmaicić menu?

Potrawy z grilla, np. mięso czy ryby są smaczne same w sobie, ale sałatki podkreślają smak głównych składników,  dlatego warto uwzględnić je w menu. Podczas komponowania menu warto pamiętać o parowaniu konkretnych rodzajów mięsa z daną sałatką na grilla i sosami oraz opcjami dla gości będących na dietach wykluczających, np. wegetariańskiej czy wegańskiej.

Sałatki na grilla - inspiracje

Sałatki na grilla mogą występować w różnych odsłonach – w połączeniu z komosą ryżową, kaszą jaglaną lub makaronem, tworzą ciekawe kompozycje z pieczonym mięsem lub serem.

Sałatki do grilla zawsze traktowane są jako dodatek, tymczasem w połączeniu z grillowanym mięsem mogą celnie trafić w gusta gości i stanowić danie główne, np. sałatka ziemniaczana ze stekiem wołowym, cebulą, papryką, parmezanem i sosem na bazie winegret

Najpopularniejszym wariantem do przygotowania sałatki na grilla jest kapusta pekińska, której chrupkość działa na korzyść dania, ale bez wsparcia wyrazistego sosu traci na jakości. Do komponowania sałatek na grilla szefowie kuchni mogą wykorzystać także sałatę lodową, maślaną, rukolę, roszponkę czy świeże liście szpinaku – w kwestii zielonych dodatków mają absolutną dowolność, aby wykreować pożądany smak oryginalnego dodatku do dań z grilla.

Większość sałatet na grilla idealnie komponuje się z klasycznym winegretem, ale szefowie bardzo często sięgają po sos balsamiczny, sosy ostre lub z wykorzystaniem miodu, w zależności od tego, jakie składniki znajdują się w konkretnym daniu. Sezon grillowy to dobry czas na to, aby szefowie kuchni zaintrygowali swoich gości niespotykanym dotąd menu, łącząc zarówno smaki wytrawne, jak i słodkie.

Przygotuj się na SEZON GRILLOWY