Czy to nie zawiera glutenu?” takie pytanie zadaje obecnie coraz więcej klientów. Dzisiaj, gdy pojawia się coraz więcej przypadków nietolerancji na gluten oraz celiakii, ważne jest, abyś ty jak i twój lokal tworzyli zarówno odpowiednie, jak i ciekawe propozycje bezglutenowe, aby nie tracić klientów. Weź pod uwagę te pięć najważniejszych porad, aby wszyscy twoi goście (a przynajmniej większość) byli zadowoleni i często pojawiali się w drzwiach twojego lokalu.

  • Zastąp w wybranych daniach składniki takie, jak pszenica, jęczmień, żyto, owies, słód czy kuskus takimi składnikami jak mąką ryżową, gryczana, mączką kukurydzianą, kaszą kukurydzianą, quinoą, soją, a także mąką z orzechów/fasoli/nasion i cieciorki.
  • Korzystaj z dostępnych już opcji bezglutenowych, by ograniczyć koszty specjalnych składników.
  • Stosuj więcej fasoli, ryżu, warzyw i innych bezglutenowych produktów.
  • Jeżeli chodzi o składniki paczkowane, znajdź dobre marki bezglutenowe i używaj ich stale, by zapewnić niezmienną jakość.
  • Oznaczaj w swojej karcie wszystkie dania bezglutenowe jako „BG”, aby ułatwić klientom wybór, a jednocześnie pokazać, że w twojej kuchni rozumie się i dba o ich potrzeby.

Odkryj nasze przepisy na dania bezglutenowe i ściągnij nasz przewodnik, aby otrzymać porady dotyczące dań bezglutenowych oraz informacje na temat celiakii, by odpowiednio obsłużyć swoich gości.

Dowiedz się więcej o ALERGENACH

Chcesz zobaczyć więcej?

Załóż konto

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.