Suszenie na sucho

Jest wiele sposobów na suszenie jajek. Zastosuj metodę azjatycką, polegającą na umieszczeniu jajek w skorupkach na całą noc w glinie lub słoiku i soli. W trakcie marynowania na sucho samych tylko żółtek, uzyskuje się żółtka o twardej konsystencji, które można zetrzeć na tarce. Służą do posypywania makaronu czy wielu innych dań, by dodać im smaku.

Jak je wykorzystać

Ścieraj suszone żółtka jak ser permezan i dodawaj do: delikatnych kremów (kalafiorowy, szparagowy czy z topinamburu), risotto albo makaronu z bobem i świeżym groszkiem, pizzy z lardo (rodzaj włoskiej słoniny), pieczonej kolby kukurydzy z masłem, tostów z wątróbką z dorsza, duszonych kurek, sałatek, potraw z ryb i owoców morza

Z czym je łączyć?

Suszone żółtka, sos holenderski i szparagi

Suszone żółtka, sos holenderski i szparagi

Oprósz tartym, suszonym żółtkiem szparagi w sosie holenderskim po to aby jeszcze bardziej podkreślić smak sosu.

Suszone żółtka i grzyby

Suszone żółtka i grzyby

Połączenie grzybów z płynnym marynowanym, wędzonym lub konfitowanym jajem podkreśla smak grzybów i sprawia, że jest bardziej umami. Połącz je na toście, pizzy lub w zupie.

 

Suszone żółtka i makaron

Suszone żółtka i makaron

Starte na tarce suszone żółtko nadaje makaronowi wyrazisty smak umami.

Suszone żółtka i ośmiornica

Wybierz konfitowane żółtka lub susz żółtka przez noc w solance, po czym uwędź, aby zyskać smaczny kremowy sos do ośmiornicy.

Suszone żółtka i befsztyk tatarski

Suszone żółtka i befsztyk tatarski

Zazwyczaj płynne żółtko jest dodatkiem zastępującym sos, może jednak posłużyć także jako przyprawa, dodając befsztykowi tatarskiemu interesującego smaku.

Solone jajko i croissanty

Solone jajko i croissanty

W Hong Kongu nadziewają croissanty i bułeczki solonym żółtkiem.

Solone jajko i karmel

Solone jajko i karmel

Solone jajo dodaje mocnej nuty karmelowi i sprawia, że jest bardziej interesujący i smaczny.

 

Gorzkie warzywa i suszone żółtka

Gorzkie warzywa i suszone żółtka

Gorzkawy smak smażonych na maśle lub pieczonych zielonych warzyw, jak brokuły gałązkowe (cime di rapa), czy jarmuż toskański (cavolo nero), cudownie komponuje się z suszonym żółtkiem

Znajdź więcej porad i ciekawostek dotyczacych nowych trendów w gastronomii na stronie TRENDY NA TALERZU