Carbonara z solonym jajkiem

Potrzebne będą solone kacze jaja, kupione lub własnego wyrobu. Wkładamy dwa żółtka i trzy całe jaja do miksera razem z tartym serem i czarnym pieprzem. Zmiksowane  razem stanowią znakomitą bazę sosu carbonara.

Aioli z wędzonym żółtkiem

Mieszamy majonez z czosnkiem i wędzonymi żółtkami. Dodajemy zioła i przyprawy wedle uznania, np. wędzoną paprykę. Znakomity dip do ryb i przekąsek.

Pizza z  konfitowanym żółtkiem

Posypujemy pizzę warzywami jak brokuł gałązkowy zwany dzikim, anchois, a po wyjęciu pizzy z pieca dodajemy konfitowane żółtka.

Japońskie tsukune z sosem tare z suszonego żółtka  

Japońskie danie z pulpecików drobiowych – tsukune – podawane jest zazwyczaj z sosem tare. Aby sos tare był jeszcze smaczniejszy, dodaj na dwie godziny przed podaniem żółtko.

Znajdź więcej porad i ciekawostek dotyczacych nowych trendów w gastronomii na stronie TRENDY NA TALERZU

Chcesz zobaczyć więcej?

Załóż konto

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.