W aranżacji talerza chodzi o takie zaprezentowanie dania, by stało się bardziej atrakcyjne i zrobiło wrażenie na gościach. Naucz się podstaw aranżacji talerza, azjatyckich technik aranżacji i poznaj rady mogące zainspirować cię do tworzenia własnych aranżacji.

 

5 podstawowych zasad aranżacji

  • Stwórz podstawy – zacznij od rysunków i szkiców, by zwizualizować sobie talerz. Przygotuj talerz „próbny”, by pracować nad realizacją swojej wizji.
  • Grunt to prostota – wybierz jeden składnik, na którym się skupisz i wykorzystaj przestrzeń do uproszczenia prezentacji. Chaos odwraca uwagę od najważniejszych elementów dania i goście mogą nie się zorientować, na co należy zwrócić uwagę przede wszystkim.
  • Zrównoważ danie – baw się kolorami, kształtami i teksturami, by goście nie poczuli się przytłoczeni. Prezentacja nigdy nie powinna być ważniejsza od smaku i funkcji.
  • Dobierz właściwy rozmiar porcji – zadbaj, by liczba składników była odpowiednia, a talerz stanowił dopełnienie dania, nie był za duży, ani za mały. Skomponuj w odpowiednich proporcjach ilość białka, węglowodanów i warzyw, aby danie było zrównoważone pod względem odżywczym.
  • Podkreśl główny składnik – wyróżnij główny składnik, ale nie mniej uwagi poświęć „drugiemu planowi”, czyli takim elementom aranżacji, jak przybranie, sosy, a nawet sam talerz.
Aranżacja klasyczna

Aranżacja klasyczna

Technika klasycznej aranżacji talerza wykorzystuje trzy podstawowe składniki dania – skrobię, warzywa i element główny w konkretnej aranżacji. Najprostsza zasada, o której należy pamiętać, to tarcza zegara.

  • Główne: między 3 i 9
  • Skrobia: między 9 i 11
  • Warzywa: między 11 i 3

Podstawy aranżacji talerza

 

Dzielenie się jedzeniem to częsty zwyczaj, zwłaszcza w kuchni azjatyckiej. Chociaż utrudnia to aranżację talerza, wciąż można użyć estetycznych przybrań i ciekawych miseczek lub pojemników, jak koszyki dim sum, czy nawet liście bananowca, by urozmaicić prezentację.

Sosy: Rób akcenty w formie kropek z boku talerza lub kleksów w różnych kształtach po jednej stronie talerza. Dodając sos, polej nim delikatnie lub spryskaj talerz nad lub pod daniem.

Modelowanie składników: zręcznie pokrojone lub wycięte składniki mogą poprawić estetyczne walory dania. Filety z mięsa krój po skosie, by pokazać wykonanie i jakość. Ułożenie potrawy uwidacznia również wysokość i strukturę oraz umożliwia zachowanie ładu i porządku na talerzu.

Przybranie odgrywa rolę akcentów, które ożywiają lub podkreślają kolorystykę głównego dania. Ma wzmóc i uzupełnić smak dania, nie przytłoczyć go. Oto kilka prostych zasad dekorowania:

  • Staraj się nie gromadzić na stos całego przybrania po jednej stronie talerza.
  • Układając przybranie wokół dania głównego zadbaj o to, by tworzyło kolorowe, wielokształtne akcenty.
  • Przybranie zawsze powinno być jadalne, więc unikaj używania kwiatu pietruszki, skórki cytrynowej, pałeczek cynamonu lub gałązek świeżych ziół.

Filmik inspiracyjny o dekorowaniu talerzy deserowych😉 Smacznego oglądania👉

00:30

Znajdź więcej porad i ciekawostek dotyczacych prowadzenia własnej restauracji w GASTROSTREFIE